Pitanja i odgovori

Molim vas da mi odgovorite na pitanje. Mama mi je strastveni pusac vec duze vreme je probada kroz pluca isla je lod lekara i dobila uput da snimi pluca, na snimku se nevidi nista pluca su totalno crna i ima nekih belicastih mrljica kao dijagnoza je stavljeno DIFUZNA MRLJASTA ZASENCENJA OBA PLUCNJA KRILA i HITNO SE JAVITI PULMOLOGU!!! Molim vas da mi odgovorite sta bi to moglo biti i da li je opasno! P.S Zaboravila sam da kazem jos da je stoga svaku prehladu svaku temperaturu prelezala na nogama i bez ikakvih lekova jer ih nevoli i izbegava ih piti! Unapred zahvalna!


Imam pitanje za vas, imam velike bolove u predjelu grudnog kosa tacnije u predjelu pleksusa i prsne kosti. Ne mogu leci potrbuske jer me boli kada izdahnem. Imam probadanja ispod leve plecke i prije nekoliko dana sam poceo da iskasljavam krv, nisu velike kolicine ali u slajmu se vidi da je krv.


Poštovani,

Moj tata vec 2-3 mjeseca kaslje (kasalj je suh) i isao je slikati pluca i bila je vidljiva kao nekakva sjena... Doktorica opce prakse ga je poslala kod pulmologa koji mu je rekao da je to sjena od bradavice (sjena se nalazi kod 6. rebra)...pulmolog mu je rekao da prestane pusiti ( pusio je do jedne kutije dnevno) i prestao je ali i dalje kaslje. Mozete li mi molim Vas reci... Postoji li mogucnost da je ta sjena stvarno od bradavice ili? Moj tata nije bas covjek koji ide cesto kod dr tako da ga je tesko nagovoriti.. Molim Vas probajte mi dati neki savjet... Unaprijed Vam se zahvaljujem!


Postovani,
 pocela sam sa izradom orgonita sto podrazumeva rad sa poliester smolom dnevno u trajanju oko 2h. Nakon treceg dana osetila sam iritaciju u grudnom kosu - osecaj je slican onom nakon dugotrajnog i jakog kasljanja. U medjuvremenu sam nabavila polumasku sa zastitnim filterima ali i kroz nju osecam miris poliester smole koji je izuzetno jak. Poliester smola spada u organska jedinjenja koja ispustaju veliku kolicinu otrovnog gasa kada se mesa sa katalizatorom. Molim savet sta da uradim da pomognem sebi jer simptomi koje imam ne prolaze vec 10 dana. Hvala unapred.


Postovanje,

zanima me da li je emfizem pluca nasledan? I ako jeste, kojim pregledom to mogu da proverim? Hvala Vam unapred.

 


Postovani doktore,
Interesuje me gde mogu i koliko pouzdano da otkrijem koliko sam ostetio svoje zdravlje tj. pluca (udisanjem prasine) u trogodinjem radu sa staklenom vunom iz starih tea peci. Da li je ona uopste i stetna po zdravlje pluca i da li se moze kojim slucajem dobiti rak pluca? Molim vas za odgovor na moja pitanja. Unapred sam vam zahvalan.


Poštovani,

u martu ove godine je mojoj majci dijagnostifikovan nonmikrocelularni karcinom u donjem desnom režnju pluća dimenzija približno 70X67X76 mm sa neznatnim prodiranjem u srednji režanj. Operacija nije sprovedena jer je majka prije 4 godine imala operaciju na srcu, ima vještački mitralni zalizak, pa su doktori smatrali da bi za njeno srce bilo preveliki rizik izvaditi cijelo desno plućno krilo. Predložili su da se krene sa terapijom Cisplatin/Etopazid i očekivali da se tumor spusti na jedan režanj i da se taj režanj odstrani jer bi to bilo lakše za njen kasniji normalan život. Krenulo se sa 4 ciklusa ht po PE protokolu i na sledećem CT-u nije bilo posebnih promjena. Promjenjena je hemoterapija pa joj je propisano da prima Docetaxel i 10 zračnih terapija. Po prijemu 4 linije Docetaxela i planiranog zračenja tumor se smanjio na 45X37 mm i sada se sav nalazi samo u donjem desnom režnju. Pulmolog je propisao nastavak HT Docetaxel. Moje pitanje je da li da potražimo savjet još nekog doktora vezan za mogućnost operacije? Da li je posle zračenja uopšte moguće uraditi operaciju? Da li bi vađenje jednog režnja bilo preveliko opterećenje kasnije za njeno srce? Napominjem da je rađen UZ srca prije 10 dana i sledeće su karakteristike: Auskultatorno na plućima vezikularno. Akcija srca ritmična, radnja normokardična, tonovi jasni, vv na mitralnoj valvuli. TA 120/80mmHg. EKF/sin, ritam el.os. interm.tipa, f oko 90/min, RBBB. Ehokardiografski nalaz/Aorta svijetlih zidova, normalnog dijametra u korjenu 34 mm, očuvane separacije. ao V trolisna, klerotična, kompetetma. Lijeva pretkomora normalnih dimenzija EDD 35 mm uz hipetrofične zidove IVS 46 mm, ESD 35 mm, uz normalne dimenzije zidova IVS 9 mm, PW 9 mm, očuvane sisltolne funkcije EF oko 60%. Na mitralnoj poziciji zamjenjena mitralna valvula sa max PG 5.31 mmHg i srednjim PG 2.12 mmHG bez postojanja paravalvularnih regurgitacija. Desna komora normalnih dimenzija uz TR 1-2+ i trag PR:perikard bez slobodne tečnosti. INR 2.19, (TH farin, byol, xalol) Da li se samo primjenom Taxotere može očekivati da će bolest nestati?


Pozdrav doktore,
 razlog zbog kojeg se javljam je nevolja koja je snašla moju suprugu. naime, moja supruga se već mjesec dana nalazi u bolnici, zbog navodne fibroze pluća. već dvije sedmice se nalazi na aparatima za disanje, to jeste izvršena joj je intubacija. prema navodima doktora nalazi su pokazali da joj je utvrđen ANTIFOSFOLIPIDNI SINDROM, usljed čega je došlo do teške fibroze pluća. trenutno joj je propisana terapija kortikosteroidima (dnevno 100 mg) i antibitiocima, dok je prije deset dana primila pulsnu dozu citostatika (meni nepoznatu količinu ciklofosfamida). no međutim kod nje terapija ne djeluje, a prema navodima doktora, stanje se svaki dan pogoršava. ovim putem Vas molim da mi pomognete, te da mi kažete da li ima spasa za moju suprugu, kao i da li postoji neki lijek na svijetu koji bi mogao djelovati da moja supruga nastavi normalan život? Unaprijed hvala na odgovoru.


Molim vas objasnite mi dijagnozu POSLE snimka pluca i srca UP-A: HILUSI RETRAHOVANI I VOLUMINOZNIJI, POJACAN CRTEZ,COR:VELICINA SRCANE SILUETENA GORNJOJ GRANICI, IZDUZENOG LUKA LEVE KOMORE. AORTA ODGOVARA DOBI. Inace imam 74 godine. Pijem lekove za pritisak. Hvala unapred.


Postovanje,
da li mi mozete objasniti sljedeci CT nalaz pluca. CT torakalnih organa radjen je nativno, te nakon aplikacije k.s. i.v. putem sa prozorom za plucni parenhim i meka tkiva. Na ucinjenim CT skenovima u glavnim stablima, te lobarnim i segmentnim ograncima plucnih arterija ne uoci se defekata u kontrastnom punjenju. U medijastinumu se ne uoci signifikantno uvecanih limfnih cvorova. U lijevom hilusu vidljivi su limfni cvorovi promjera do 14 mm. U desnom hilusu se ne diferencira limfnih cvorova. Na skenovima sa prozorom za plucni parenhim vidi se da isti poprima sacast izgled sto je osobito izrazen u podrucju donjih lucnih lobusa obostrano gdje su vidljive izrazene fibrozne promjene sa posljedicnim trakcionim bronhiektazijama, na danasnjem ct pregledu u blagoj progresiji prema lranijalnim partijama pl.parenhima. Prozracnost plucnog parenhima je najocuvanija u podrucju gornjih plucnih lobusa obostrano izrazenije ventralno, te i podrucju srednjeg ucnog lobusa, ali se i u navedenim podrucjima difereciraju groun glasw opacifikacije plucnog parenhima. Obostrano vidljivi su minimalni pleuralni izlivi sa minimalnim tecnim kolekcijama u oba kosa interlobija. Plasiran endotrahealni tubus, potrebna repozicija vani za 1 cm. Dvije mm zone denziteta zraka (milimetarski pneumomedijastinum) najvjerovatnije kao posljedica intubiranja.


Pozdrav. Jedan savet mi je potreban.Bio sam bolestan i lose se lecio od strane lekara. Rekli su mi da imam bronhitis a ja imao upalu pluca. Od prvih lekova bilo mi je gore, e tek onda kada sam dobio pancef krenulo je na bolje. Ali tu se javlja i najveci problem. krenulo je da be boli na levoj strani pluca,i to odjednom kada sam kinuo.Javio sam se lekaru,slusali me,kao sve je ok,verovatno su medjurebrani misici,Opet se ja javio jel bol ne prestaje pri disanju,kasljanju, okretu itd. Snimio sam pluca gde se vidi mrlja,to jest upala u donjem uglu,verovatno gde je i plucna maramica,pa me od plucne maramice i boli jel je upaljena. Dr mi je dao terapiju:Mycoseb, pronizon i forteca.Proslo je 4 dana kako pijem lekove i nema nista na bolje. Opet se snimio i na snimku nema poboljsanje niti pogorsanja.Izbacio mi lekar pronizon ali mi dao infuziju koja sadrzi urbazon,longacef i jos nesto alineznam sta je.i priomam inekciju diklofenak protiv bolova. Nemam podliva uplucima.Vas savet za terapiju. Veliko hvala unapred.


Moj tata boluje od hobp-a. s vremena na vreme ima jake bolove u plucima...zanima me da li postoji terapija za hobp. radio je skener, bronhoskopiju i svi nalazi su u redu...pre dijagnoze hobpa ustanovljena mu je i hronicna upala zdrela,pa uz to i astma...jedna ustanova,bezbroj dijagnoza a terapije nigde!


Imam nekoliko pitanja. Na mom ocu je radjen rengen grudi na kojem se video karcinom.Nakon toga bronhoskopija i biopsija. Histopatoloski nalaz kaze: Makroskopski nalaz:Biopsicni materijal sastoji se od 3 sitna fragmenta sa promer 2-4mm belkasto sive. Mikroskopski nalaz: neoplasticno tkivo u jednom tkivnom fragmentu, izgradjeno od malignih celija sa srednjom velicinom, sa hiperhromatskih jadra u kojima se vidi krupni acidofilni nukleus, i eozinofilna citoplazma, aranzirani u vecim gnezdama. Neoplasticno tkivo radi infiltracija u okolini bronhijalni ligavicu. U ostalom delu, u oba fragmenta,vidi se bronhijalno subepitelno svrzno tkivo, koje je infiltrirano od gusti hronicni vospalitelni infiltrata na povrsina se vidi skvamozno metaplaziran ili cilindricni bronhijalni epitel. Sveukupna histomorfologija odgovara za srednje diferenciran Invazivni planocelularni bronhijalan karcinom. Nakon toga bili smo kon onkologa koji je dao hemoterapiju. Pitanje mi je koji je stadijum cancera posto na nalazima ne pise to a i nije uradio Ct? Onkolog je napisao Ca planocellularis pulmonum1.Sin.St post biopsiem ChTh u toku..Pozdrav 


Postovani,
imam 16 godina i prije godinu ipo dana poceo sam da osjecam bol u predjelu grudnog kosa i u ledjima.Svi mi kazu da je to zato sto rastem I razvijam se. Citao sam kakvi se simptomi javljaju kod karcinoma pluca ali ja uopste ne kasljem niti iskasljavam krv,sasvim dobro se osjecam,normalno disem samo me brine to sto me boli... Zamolio bih vas da mi u sto skorije vrijeme odgovorite!

Srdacan pozdrav!


Pozdrav postovani doktore moj problem je taj sto vec veci niz godina pokusavam da se lijecim od bolova u abdomenu sa lijeve strane međutim sad ima vec par mjeseci kako mi se pojavili cudni simtomi bol u plucima i u grlu mi se desava cudna pojava susenje tokom spavanja i iskasljavam ujutru smeđ slajm iz pluca sa pojavom krvi. Takođe mi nosnice se isusuju u toku noci dok spavam a ujutro kad ispiram vodom grlo jer je suvo pocinje veci problem jer onda pocinje nos da mi curi ko slavina i tako po par sati a osjecam se I slabo nemam snage u ramenima i tako da ne znam da li da se obratim svom doktoru. Ja sam izgubijo povjerenje u svog doktora jer on mi samo prepisuje neke lijekove koje bi i ja sam znao da kupim u apoteci a napretka nema vec godinama ni abdomen nisam izlijecio. Isao sam na ultrazvuk i oni kazu da je sve u redu a bolovi su tu ko neka zla kob pa vas molim da mi posaljete neki savjet iako znam da primate svakojaka pitanja valjda ce se naci neko vase misljenje i za mene. Unaprijed zahvalan od sveg srca.


Postovani,

moj suprug je radio snimak pluca. da li mozete da mi protumacite nalaz? snimak srca i pluca u PA pravcu. pojacan je plućni crtež obostrano hilobazalno i parakardijalno. dijafragma i kostofrenični sinusi su slobodni.srčano-sudovna senka je u fiz.granicama. Suprug je dugogodišnji pušač.

Unapred hvala!


Mom ocu je pre tri meseca na RTG snimku prikazano zasencenje desnog hilusa , imao je visoku temperaturu najvise 39,5, nakon toga u bolnici je primao antibiotike , ponavljanjem rtg snimka uocavalo se povlacenje senke ali nepotpuno, poslali su ga na kliniku za plucne bolesti u Beogradu,uradjena je bronhoskopija uzet je isecak ,utvrdjena je plucna tuberkuloza . Nako primene antituberkulotika osetio je tesko podnosenje terapije i dalje primenjuje te lekove, samo dva leka sad . Ali me zanima zasto se on i dalje ne oseca dobro ,cesto lezi malaksao je oseca neobjasnjive tegobe u celom telu, drhtanje nogu donji ekstremiteti, nema moc brzo se zamara ne moze nista da radi, kazite mi da li je to normalno da se tako oseca tokom lecenja od tuberkuloze???

 


Moj muž je radio snimak pluća i srca, nalaz je sledeći: U plućima se ne vide patološke promene.Obostrano naglašena hilobazalna sara.Kf sinusi slobodni.Srčana senka u skladu sa konstitucijom. Možete mi reći kakav je nalaz. Unapred se zahvaljujem

 


Mom ocu je konstatovan tumor na plućima i ima problem sa vodom u plućima. Ide na česte punkcije 1-2 puta nedeljno pri čemu se odstrani 1.5l do 2.5l tečnosti. Zbog čestih punkcija predloženo mu je da uradi pleurodezu talkom (mislim da se tako zove). Dr koji to radi ga je pregledao i rekao da je najbolje da nastavi sa hemoterapijom pa kasnije da se proba sa tom metodom. Interesuje me da li to zavisi od količine vode koja se stvara i na kojim klinikama se to radi osim na VMA.


Pacijent star 63 godine, pre mesec dana urađena prva bronhoskopija i RTG snimak koji pokazuje tumor na gornjem levom plucnom krilu. Dijagnoza Infiltrativni pulm. Tražena je druga bronhoskopija i nalaz posle druge - nema ništa sto ukazuje na malignost i nista nije pronađeno kancerogeno. Urađena treža bronhoskopija - posle treće Hronični bronhitis. Dijagnozu ne znaju, nikakve terapije nije dobio, doktori veze nemaju, jedino sto ga šalju na četvrtu bronhoskopiju. Pacijent odbio i on ga je prepustio opstoj praksi. Moje pitanje: Zašto je poslat i na četvrtu bronhoskopiju, šta su posumnjali, da je moguće pa mora i na četvrto kasapljenje?
Unapred hvala


Postovani,

sa 19 god,tačnije 2004.god sam imala prvi spontani pneumotoraks,sa leve strane,u miru,učinjena je drenaža,i lepo sam se oporavila,bila sam pušač i nakon 2 meseca pauze,nastavila sa pušenjem. sve je bilo ok do 2012.godine,kada sam dobila ponovo sa desne strane,bio je parcijalni,minimalni kolaps,i nakon simptomatske th od 5 dana,sve se sredilo i puštena sam kući.. da bi se nakon 15 dana opet dobila,isto sa leve strane,i tada je rešeno da mi urade atipičnu resekciju,klasicnim putem, jer u Kragujevcu nema VATS-a. i nakon nekih postoperativnih komplikacija, konačno sam posle mesec dana izasla iz bolnice, prestala da pušim i oporavila se sa posledičnim priraslicama. Da bi mi se opet,pre par dana,tj,nakon godinu dana,a 9 godina od prvog puta opet pojavio parcijalni pneumotorax sa leve strane opet,i sada sam na simptomatskoj th kuci,cekam ponedeljak i kontrolu. Ja sam eto povezala to nastajanje sa visinom,stresom,cigaretama i menstrualnim ciklusom,jer su se svi javljali pred i nakon ciklusa. E,sad,moje pitanje je kako da ispitam i pronađem pravi uzrok,a lekar sam inace,pa mi je jasno ovo donekle. Da li je možda taj katamenijalni pneumotoraks? Kako dalje?
Hvala


Postovani,

interesuje me koliki je procenat obolelih od adenokarcinoma pluca,kod kojih je navedeni test pozitivan i omogucava terapiju lekovima umesto zracenja i hemoterapije...

 

Hvala


Postovani,

 jako bih Vam bila zahvalna ukoliko bi protumacili sledeci nalaz CT skenera. \"U posterobazalnom segmentu donjeg lobusa desnog pluca solitarna nodusna formacija ostrih kontura, dijametra 12mm (mereno u prozoru za medijastinum) koja ne pokazuje signifikantno postkontrastno inteziviranje, bez promena u kompraraciji sa prethodnim MSCT pregledom od 5.4.2013. U plucnom parenhimu se ne vide druge patoloske promene. U pleuralnim prostorima nema prisustva slobodne tecnosti. Disajni putevi su slobodni. Prekarinalno ovalan limfni nodus promera 11mm. U levom lobusu stitaste zlezde ovalan hipodenzni nodus promera 19mm. Kostano-misicni zidova toraksa su slobodni, Na skenovima kroz gornji abdomen se ne vide patoloske promene.\"

 Unapred hvala.


Molim Vas da mi pojasnite dijagnozu i jos neke pojmove koji mi nisu u potpunosti jasne a vezane su za karcinom koji je otkriven kod mog oca. 1.Adenocarcinoma bronchogenes pulm dex.cum effusio pleurea dex. IHH IV stadijum. 2. Neoplasma melignum bronchi et pulmonis C34 3.Nalaz bronhoskopije - emk stenoyirano usce bronha za desni donji rezanj Radjena je analiza EGFR, nisu detektovane promene u EGFR genu tako da mora na hemoterapiju koja glasi: lecenje zapoceti HT gemzar - platina. Takodje me zanima ako mi mozete nesto vise reci o terapiji koju ce primati. Unapred zahvalna!


Poštovani,

molimo Vas šta mi možete reći za dijagnozu 32-godišnjaka, C495 NEOPLASMA MALIGNUN TEXTUS CONNEXIVIET MOLLIS PELVIS TM REGO LUMBALIS DEX St.post FNA, META PULMONUM MULTIPLICES 1. SIN CT VERIFICATA, urađen hiruški zahvat 19.07.2013. izvađeno navodno masovno tkivo u predjelu kuka, čeka se patohistološki nalaz,koliko je bolest progresivna, kako se liječi, gdje se možemo javiti u koju ustanovu u Srbiji, hvala na razumjevanju i u nadi brzog odgovora,

Mirjana


Postovani doktore!
Imam 50 godina,pre mesec dana napipao sam ispod bradavice leve dojke zadebljanje poput dugmeta i cela mi je dojka cvrsca ,tvrdja i malo veca od desne. Takodje osecam da je i toplija. Da li je to ginekomastija ili nesto drugo? Kod lekara nisam bio jer nemam zdravstvenu a i loseg sam finansijskog stanja. S postovanjem!
 Unapred hvala na odgovoru


Poštovani,

Šta mi možete reći o adenokarcinomu na plućnoj maramici.Pluća su cčsta. Veličina je dovoljno velika da se ne može ići na operaciju već na kombinaciju zračenja pa tek onda eventualno operacija. Interesuje me koliko je progresivna ova vrsta tumora i koliki je procenat izlečenja? Hvala!

 


Poštovani,

interesuje me koliko brzo napreduje adenokarcinom pluća i koja se terapija primenjuje.


Poštovani, 

moj otac je pre mesec dana počeo suvo da kašlje. Nema nkakve boleve niti ispljuvak, jedino kašalj i zamor. Nakon što se obratio lekaru i popio antibiotike nije došlo do poboljšanja. Zatim je uradio pretrage krvi, tumor markere, CT skener grudnog koša. Nalazi krvi su odlični, sedimentacija je 30. Na skeneru su se ukazale neke promene, ali to pulmolog nije još pogledao, samo su u ordinaciji za dijagnostiku napisali da su u pitanju metastaze. Tumor marker CEA je 110, a markeri za pankreas i jetru su minimalni u okviru referentnih vrednosti. Kako je moj otac imao kolorektalni kancer pre dve godine (operisao i išao na hemioterapiju najslabijeg inteziteta), uradio je i kolonoskopiju koja je pokazala da je crevo takođe čisto, odnosno nema remisije tumora. Naime, meni je jasno da CEA marker ukazuje na tumor pluća. Ali, nakon što sam mu uvela terapiju ishranom i čajevima, njemu su se kašalj i šuštanje smanjili u roku od dva dana. Naišla sam na dijagnozu hronične opstruktivne bolesti pluća koja takođe može da uzrokuje povišen CEA marker.
Zanima me Vaše mišljenje, unapred hvala.


Postovani,

pre par nedelja sam dobila virus od dece,bez povisene temperature,pracen curenjem iz nosa i obilnim iskasljavanjem sputuma.Povremeno bih osetila svrab u ocima i to pripisala konjuktivitu,medjutim od prosle nedelje sam osetila opstrukciju,lekar mi je dao inhalacije beroduala 0.5ml 3puta dnevno jer sam u petom mesecu trudnoce,simptomi su nestali i dva dana nakon prestanka sa terapijom opet dolazi do opstrukcije te mi pulmolog uvodi pumpicu beroduala pp. a predlaze da uradim test na becloforte jer ni jedan drugi ne dolazi u obzir zbog trudnoce,dr.pretpostavlja da je u pitanju astma(in obs.)Par dana nisam imala problema sa disanjem ali posto ne uzimam nikakvu terapiju danas sam opet bila u opstrukciji uz vizing,kasalj i iskasljavanje te sam dobila inj.lemoda u hitnoj sluzbi pa pretpostavljam da bih trebala sto pre poceti sa uzimanjem becloforte.Zanima me postoji li jos neki nacin postavljanja dijagnoze jer mi je porodicna anamneza negativna i nikada nisam bila alergicna na bilo sta,dolazi li u obzir nekakvo snimanje pluca? Hvala


Poštovani,

Pre dvadesetak dana opazio sam kao neko sistanje iz pluca. Pri normalnom disanju ne cuje se nista vec samo pri jacem udahu ili izdahu. Nemam tempreraturu, osecam se zdravo, aktivno trcim vec par meseci pa se pitam da nije zbog trcanja i vece aktivnosti pluca? ponekad imam nagon da se nakasljem ali jako retko, gotovo ne kasljem. Sistanje ili blago krcanje ne znam kako bih tacnije okarakterisao zvuk, je izrazajnije tokom lezanja.

Srdacan pozdrav


Molim vas potrebno mi je jedno objasnjenje,ustanovljen mi je bronhitis i prepisano 12 penicilina na prvoj kontroli prepisano dodatnih 8 penicilina. Posle osamnestog penicilina dobijem ponovo temperaturu od 38c odlazim na plucno gde mi snimaju pluca i nema upale pluca vidi se infekcila i tu pise NA PA GRAFIJI PLUCA OBOSTRANO IZRAZEN INTERSTICIJUMSKI CRTEZ, VISE DESNOSTRANO. Konkretno me zanima sta znaci to? 

Unapred zahvalna.


Postovani doktore,

imao sam u februaru zapaljenje pluca, lecen sam kod kuce da bi u martu ponovo imao zapaljenje teze bilo i inhalacije i inekcije. Ali od tada sam se stalno gusio i kasljao pa navodno bronhitis pulmolog mi dao presing/aminofilin koji ne postoji dalje mi lose trazio da radim skener. Na skeneru mi receno da imam ciste na plucima 5/6 komada na jetri isto velike ciste pa mi rekli da nade adekvatne lekove i moram da se lecim a nas pulmolog u majdanpeku na to odgovorila da nema leka. Ne razumem kako nema leka jer je ona krivac sto sam nedovoljno lecen od zapaljenja pa zato sad tako prica. Ja se nisam nicemu protivio samo mislim da je to u pitanju posto sam trazio da radim skener i na skeneru se vidi dijagnoza koja ona nije ni sanjala .Molim vas da mi odgovorite da li ima leka i gde da se javim ona mi ne da preporuku a ni opste prakse bez njenog misljenja. Navodim da sam u dobrim odnosima sa lekarkom nisam se protivio nista, njen suprug je isto lekar anasteziolog, pa isto kaze da to nije nista. Medjutim ja sam se raspitao i druge lekare pitao koji su mi rekli da je to opasno ako neka cista pukne, pa mora to da se leci. Zato vas molim dajte mi odgovor i vase misljenje postovani doktore sto pre.

S postovanjem.


Postovanje,

Molila bih za odgovor na pitanje da li je uobicajeno da nalaz bronhoskopije ne pokaze prisustvo malignih celija,a istovremeno nalaz patologa u vezi sa punkcijom pluca pokaze potpuno drugu stvar. Sta bi po vasem misljenju moglo dati sigurniju sliku ili sta bi trebalo ponoviti.

Hvala


Postovani, 

Danas sam obavio snimak pluca i srca na rengen aparatu i DZ i dobio sam sledeci nalaz: snimak pluca i srca up-a:HILUSI RETRAHOVANI,IMA SE UTISAK POLICIKLIZMA


Poštovani,

lekar specijalista pulmolog mi traži da uradim PA i DP. S obzirom da mi ona nije objasnila kakvi su to snimci i šta se pod tim podrazumeva, molila bih Vas za objašnjenje. Hvala Vam unapred.


Poštovana,

Zamolila bih da mi se protumače rezultati radiologa-sa leve strane vrata u visini donje trećine jugularne vene, uz a.carotis perzistira ovalna nehomogena promena sa hiperehogenim tackastim ehoima (mikrokalcífikacije?) veličina 19x12mm. Promena je u bliskom kontaktu sa ACC na koju vrsi kompresiju.po svojim UZ karakteristikama u prvom redu bi odgovaralo patološko izmenjenom limfonodusu u magistralnim krvnim sudovima vrata vidljivi klacifikovani plakovi dg:lymphadenomegalia colli I.sin.


Postovani doktore imam jedno pitanje za vas,
muz mi ima rak pluca u desnom plucnom krilu trebao je na operaciju da ide ali je to odustao, on se odlicno oseca bez ikakvih bolova ali od pre par dana oseca u levom plucnom krilu kao da nesto gori, molim vas za odgovor da li se rak prosirio ili je nesto drugo zbog cega oseca da nesto gori, unapred vam se zahvaljujem.


Postovani!Mom ocu su prije godinu dijagnosticirali rak pluca koji je vec bio metastazirao na limfne cvorove i zbog toga je imao pojacano zracenje cini mi se s 12 seansi,poslije toga imao je 6 seansi kemoterapije.Receno nam je da je bila uspjesna regresija zracenja,medjutim odmah je preporucena navodno preventivno zracenje mozga nesto kratko.Poslije opet neka druga kemoterapija od 7 seansi.Primio je vec 4 i kuci je ceka na petu ide svako 21dan.Limfni cvorovi mu i dalje rastu na obje strane vrata i oba pazuha,cini mi se da ova kemoterapija ne pomaze.Evo vec 4 dana je skroz lose natice mu glava i vrat i ima gusenje.Jutros je primio u hitnoj sluzbi inekciju i pomalo mu se povlaci otok.Moje pitanje glasi da li je rak podivljao,jer mi je receno da se to moze scakog casa desiti i da je to kraj.Molim Vas recite mi koji su simptomi te\"podivljalosti\"?!Unaprijed hvala!


Postovani, zeljela bih da mi odgovorite ili date pametan savjet jer je moj problem bolesti postaje sve veci. Naime prije 8 godina dobila sam alergijsko rinitis pa onda i brinhitis pa se to sve zavrsilo sa astmom bronhiale. Terapije su bile inhalatorima ,fliksotide,seratide pa serevent pa alvesko pa.....tablete za alergiju i do prije par godina je to i pomagalo.Ali od tada sam na stalnoj terapiji kortikosteroida u obliku tableta ili infuzija. Vrijeme je bilo nekad dva do tri puta godisnje po 7 dana sam primala terapiju kortikosteroida ali kako vrijeme odmice taj se period sve vise i smanjuje pa sam u zadnju godinu dana svaka dva mjeseca primala tablete medrola po 5=7dana i bojim se da se taj period jos vise ne smanji. Molila bih vas za savjet sta ja sad mogu uciniti da se rijesim kortikosteroida jer vidim da moj ljecnik nema nikakvu alternativu. Poslije medrola ja ocistim pluca ali posljedice lijeka vec odavno osjecam i na srcu kao i kostima. Molim savjet i pomoc ako je uopce ima Hvala velika i topli pozdrav


Postovani, vec par godina imam astmu,ali ne koristim nikakvu terapiju,jer planiram trudnocu.Otkako je pocelo sad ovo cvetanje,jako me bole pluca i naravno vec osetim simptome alergije.(stezanje,otezano disanje,sluz,umor).Nalaz pluca je dobar i spirometrija.Sta mi predlazete da uzimam protiv bolova u plucima i velikog umora s tim sto planiram trudnocu? Hvala Vam.Srdacan pozdrav!


Molim vas pomozite mi u tumacenju nalaza moje bake meta pulm.bill,effusio pleurae 1 sin,meta in hepate, tu gl suprarenalis dex. hvala unapred


Molim Vas da mi protumacite sledeci nalaz: SNIMAK PLUCA I SRCA U P-A: Retrahovani, principalni bronhi kalcifikovani, obostrano, hilobazalno, pojacan crtez. COR: Izduzen luk leve komore. Aorta: kalcifikacija u luku Snimak je radjen u okviru sistematskog pregleda. Osoba nema nikakvih tegoba, zenskog je pola i ima 64 godine. Srdacan pozdrav,


Poštovani, Ocu mi je utvrdjen adenocarcinom pluca sa metastazama. uradjena mu je EGFR analiza mutacije gena. Danas su stigli rezultati, ali ne mogu odmah da dobijem odgovor od doktora šta je analiza pokazala. Da li možete da mi pojasnite o čemu se radi? Rezultat je pokazao sledeće: Nisu detektovane promene u EGFR genu-pacijent poseduje WT (wild type) EGFR gena. Metoda: real time PCR (scorpions-ARMS) Unapred hvala.


Postovani, molim Vas za tumacenje nalaza CT toraxa: \"Na ucinjenim skenovima sa prozorom za plucni parenhim se vide manje adhezivno infiltrativne promjene pleure obstrano apikalno, kao i izrazeni artefakti disanja osobito u sredisnjim i bazalcnim partijama obostrano.Vidljiva dva mikronodusa i to desno apikalno i straga promjera 5mm, te desno u lateralnom segmentu sredjneg lobusa promjera 4,6 mm. Pleuralnog izliva se ne uoci. Sa prozorom za medijastinum vidi se subkarinarno limfonod promjera 11 mm kao i lamelarni kalcifikati u korornarnim krvnim sudovima.\" Da li je nalaz moze smatrati u granicama normale, treba li se brinuti zbog limfonoda ili mikronodusa, trebaju li se neke dodatne pretrage uraditi... Inace imam 45 g. i dijabeticar sam vec 35 g. Unaprijed zahvaljujem. S postovanjem, I.K.


Molim Vaše objašnjenje sledeće dg: Na levom profilnom snimku pluća u projekciji hilusa se prikazuje ovalna senka mekogtkivnog intenziteta promera ok 36 mm i može odgovarati povečanim lgl. Samo toliko bi dodala da sam 2oo5 g. razbolela od raka dojke i posle terapije reyultati su mi bili uredni. Primila sam hemio i zračnu terapiju. Bolujem i od hypothyreoidismus alius i reyultat TSH je o,l7 ulU/ml Hvala na brzom odgovoru Pozdrav Valerija


Zbog snimanja na magnetnoj rezonanci, rekli su mi da treba da se radi priprema za opstu anesteziju. Izmedju ostalog, uradili su i snimak pluca na RTG. Zanima me koliko je to stetno za dete, s obzirom da je devojcica od cetiri godine i potpuno zdrava,po pitanju pluca. Unapred hvala!


Postovani,mom ocu,61god,je pre 3 meseca radjen Ct pluca,gde je ustanovljena mekotkivna promena,u gonjem levom lobusu,periferne lokalizacije,neostro ogranicena ka okolini,dim.35x55x55.Masa je sirokom bazom oslonjena na zid grudnog kosa,sa znacima destrukcije 5 i 6 rebra.Oba pleuralna prostora bez tecnog sadrzaja,trahea i glavni bronhii normalne morfologije,bronh za levi gornji lobus deformisan,sireg lumena.Desno u plucnom parenhimu,nema patoloskih promena.Zakljucak radiologa je:mekotkivna promena u levom hemi toraksu,sa destrukcijom kostanih struktura bez limfadenopatije,bez promena na jetri i nadbubrezima. Za sve ovo vreme jedini simptom koji pokazuje da nesto nije u redu je bol u ramenu i levoj ruci,i levo rame je u blagom padu.Napominjem da je pre 6 mesevi imao CVI na levoj strani. Molim Vas da mi kazete sta mislite o kom tipu karcinoma se radi,i da li su to na rebrima metastaze i da li se radi o Pancost tumoru? Hvala!!!!!


Poštovani, danas je 4. dan kako imam jako visoku temperaturu (do 40) i ne spada ispod 39. Pre 4 dana u jednom trenutku nisam mogla da udahnem jer sam osetila probadajuci bol sa leve strane pluca, i to i dalje traje. U razlicitim polozajima ne mogu da udahnem vec mi je disanje plitko, tako izbegavam bol. Kada lezim na ledjima osecam bol, sa desne trane takodje. Jedino na stomaku i sa leve strane mogu da lezim a da ne skracujem disanje. Da li su Vam ovi simptomi poznati? Nisam bila lekaru jer nisam osigurana, ali previse dugo traje pa cu verovatno ici danas. Svakako bih volela da mi kazete ako prepoznajete simptome. Srdacno, Dajana


Postovani,treba mi vasa pomoc.Nakon sto mi je mama par dana iskasljavala krv obratila se lekaru gdje su je uputili na Rtg srca i pluca,u nalazu pise sledece:Srcana anosudovna senka granicne velicine.Desni hilus voluminozan.Pluca bez patoloskih senki,slobodnih KF sinusa.Pije tablete i upucena je na inekcije.Medjutim,primjecujem da joj nije bolje i dalje iskasljava krv,brinem se da je mozda nesto sakrila od mene.Molim vas da mi odgovorite koliko ta dijagnoza moze biti opasna.


U decembru 2012.godine sam operisana na grudnoj hirurgiji pri čemu mi je uklonjen tumor (benigni) lobotomijom gornjeg režnja desnog plućnog krila; na do sada obavljenim kontrolama nalaz je uredan, osim u delu položaja dijafragme, koja se nije dovoljno spustila. Da li postoje načini da se vežbama ili nekim drugim načinom rehabilitacije ova postoperativna komplikacija ukloni ili bar svede na minimum?


Muškarac star 64 godine, koji boluje od karcinoma pluća, primljen je u bolnicu. Kod njega su u serumu i urinu dobijeni sledeći rezultati: Serum: urea 3,5 mmol/L (3,0 – 8,0) natrijum 122 mmol/L (132 – 144) kalijum 4,4 mmol/L (3,1 – 4,8) hloridi 94 mmol/L (98 – 108) HCO3 - 22 mmol/L (23 – 33) osmolalnost 264 mosm/kg (275 – 295) Urin: natrijum 60 mmol/L osmolalnost 531 mosm/kg Protumačiti dobijene rezultate i odgovoriti na pitanja: 1. Zašto su kod ovog pacijenta smanjene vrednosti natrijuma i osmolalnosti u serumu? 2. Zašto su povećane vrednosti natrijuma i osmolalnosti u urinu? * kako glase odfovori na ovaj klinicki slucaj?


Postovani, molila bih Vas da mi pojasnite sledeci nalaz: \"rtg pluca PA: U plucima je hilobazalno grublja bronhovaskularna sara. Sinusi nad bazama su sobodni. Cor: zaravnjen srcani zaliv.\" Unapred zahvalna.


Postovani, pre 3-4 dana sam se prehladila i pocela da kasljem. U pocetku kasalj je bio suv, medjutim posle dan, dva sam pocela da iskasljavam. Nocas me je probudio bol ispod grudi sa leve strane, tacnije, izmedju pazuha i leve dojke. Taj bol traje ceo dan, kada kasljem jos je izrazeniji, i ne prestaje. Prilicno sam uplasena, a posto su praznici, a zivim u malom mestu ne mogu da se obratim lekaru pre utorka. Molim Vas, objasnite mi o cemu se radi. Unapred hvala!


Imam cesto problema sa plucima i svaka prehlada mi se lepi za njih.Pre manje od mesec dana sam imala jaku upalu koju su mi izlecili tako sto su mi davali venski 2 garamicina i 2 longacefa 7 dana,a potom sam nastavila sa antibiotikom Fortece 5 dana.Konstatovali su poboljsanje uradili analize krvi i ponovili snimak pluca.Ja sam posle 15 dana tokom kojih sam imala terapiju lezala a posle se vratila normalnom tempu zivota naravno malo usporenije.Moje pitanje je koliko treba mirovati posle takvih terapija i sta je najbolje za ozdravljenje i jacanje pluca.Hoce li odlazak na more imati blagotvoran uticaj na pluca.Unapred hvala i veliki pozdrav.


Postovani, ovo je rendgenografski nalaz pluca: Gruba bronho-vaskularna sara obostrano hilo-bazalno i parakardijalno. parahilarno obostrano lako naglasen intersticijum. Desno u donjem plucnom polju par puntiformnih kalcifikovanih promena. Oba kasto-fren. sinusasu delimicno netransparentni. Hilusi granicne velicine bronho-vaskularnog izgleda. Zamolio bih vas da me blize uputite u znacenje ovih nalaza. Unapred hvala.


Postovani, Imao sam spontani pneumotoraks 2007. , operisan sam, torakosinteza. Pre pola godine sam posle jaceg treninga mislio da se vratio, medjutim, ustanovljena je samo mialgija, tri puta sam u nedelju dana radio RTG i nije bilo naznaka da je pneumotoraks. Ipak, ostao mi je cudan osecaj, koji se samo ponekad javi, kao neka kesica koja je zakacena za pluca i koja se pomera kad poskakujem ili kad se okrenem u krevetu. Sta je to? Tog osecaja nije bilo pre mialgije. Neki put osecam kao da me nesto zateze na mestu gde sam operisan i na simetricnom mestu na ledjima, ali sam shvatio da su to u pitanju nervi koji tako reaguju zbog tkiva koje je operisano. Hvala unapred!


Postovani, moja majka ima vec duze vreme suvi kasalj a odskora i temp. do 38C. Odlaskom kod lekara uradjen joj je RTG pluca ali lekar opste prakse nije znao da ga protumaci. "snimak pluca i srca u p-a levo, hilobazalno, trakasta, mekotkivna zasencenja stopljena sa bazalnom pleurom. aorta et cor odgovaraju starosnoj dobi i konstituciji." Dobila je uput za pulmologa i Hemomycin 250mg 1x1. Sta znaci dato misljenje? Unapred zahvalna Danijela


Molim da mi protumacite nalaz: snimak pluca i srca u P_A:st.idem u odnosu na prethodnu grafiju.Hvala


Postovani molim Vas da mi razjasnite nalaz rtg pluca dete ima alergije i kaslje bez prestanka 10 dana i ako je pod terapijom uradili smo snimanje i pise da u projekciji VI rebra vidi se jasna kruzna senka ogranicena promera 3mm koja dif d.moze odgovarati insuli kompakti ili drugoj etiologiji. Molim vas na brz odgovor hvala unapred.


Postovani. Imamo jedan problem i molmo Vas za savet. Moja supruga (36 godina) je pre oko mesec dana primetila krv u pljuvačci. To se javilo ujutru po ustajanju a posle se pojvilo ponovo za oko nedelju dana, takode ujutru po ustajanju. Posto smo se uplasili, otisli smo kod Pulmologa koji je uradio snimak pluca na kome nije nista primetio i predlozio je da se urade sve analize krvi, mokrace, bris grla i nosa, analizu pljuvacke, ultra zvuk stitne zlezde, hormoni STSH, FT3, FT4, zatim D-dimer, RCRP kao i da zakaze skener pluca. Sve gore pomenute analize su u redu a 11.04 odradjen je i skener pluca gde stoji sledece: U plucima bazalno levo,u anterobazalnomsegmentu donjeg lobusa, okrugla solidna promena, 35x40 mm, denziteta do 40HU (moguc putridni sadrzaj) sa rubnim postkontrasnim pojacanjem. promena je u kontaktu torakalnom pleuromlateralno i bazalno sa dijafragmom. Neposredno ispod dijafragme se u slezeni diferencira promena slicnih karakteristika, 53 mm, tako da je moguce da se radi o transdijafragmalnoj propagaciji. Obe promene su nehomogene sa podrucjima hiperdenziteta, u plucima dve ovalne zone, dok su u slezeni rubne kalcifikacije. Po svojim karakteristikama promene mogu da odgovaraju apcesima ali i hidrantnim cistama. Molim Vas za savet i objasnjenje o cemu se ovde radi kakav je postupak lecenja, sta i gde dalje posto Pulmolog savetuje hirurski zahvat. Veliki pozdrav.


Postovani, Molim Vas za misljenje vezano za kratkrotrajnu izlozenost visim koncentracijama formadehida. Da li da se javim doktoru radi pregleda, s obzirom da kasljem i imam blagi bol u grudima? Takodje me zanima da li kratkortajna izlozenost formaldehidom moze da ima kancoregeni efekat?Hvala!


Vec duze vreme se borim da udisanjem vazduha tj. tera me da duboko udisem na svaka 2 min i kada ja pokusavam sama malo da produzim to vreme osecam kao da cu da se ugusim...bila sam kod doktora oni kazu da na plucima nemam nista, uradili mi CTG i u redu je, dali mi da snimam kicmu posto po njihovim to je sve zbog kicme i dali mi da uradim kompletnu krvnu sliku...krvna slika je u redu, povecan mi je holesterol a trigleceridi smanjeni, doktorka je zakljucila da je to neka greska...i dala mi inekcije 5 dana, 1 dan neke koktel a 1dan ne znam tacno kako se zovu...ali iskreno ne vidim neku razliku..sta da radim, dal treba da idem na neka jos ispitivanja i dal se moze na osnovu krvne slike videti dal imam nesto na plucima tj. dal se moze videti na krvnoj slici da se vidi bolest, ako je pacijent ima...


Postovani , otac mi ima 53 godine, dugo je imao suv kasalj bio je pusac 20 godina ali ne pusi vec 7-8. Zbog sumljivog rengen snimka uradio je MR pluca, molim zamalu pomoc kod tumacenja. "Obostrano u plucnom parehimu vidi se destrukcija pucnih septa kao imanje emfizemskebule, dominatno ugornjimreznjevima. Na granici anteriornog iposterionog segmenta gornjeg plucnog polja desno vidi se lobulirana mekotkivna promena, bez karakteristicnih spikuacija za tipican neo proces, prosecnih atenuacionih vrednosti oko 35HU,koja je u kontaktu sa kostalnom pleurom ovakvih dijametara napoprecnom preseku 4*5cm. medijalno od nje vidi se nodus istih ct karakteristika dijametra 9mm a kaudalno tri klacifikata 3mm,5mm i 6mm. Kaudalnije a takodje u posteriornom segmentu gornjeg reznja desno vide se dve mekotkivne i lobulirane promene ,takodje bez spikulacija okvirnih dijametra na poprecnom preseku 17*21mm i 4,5*4cm. Uz vec opisanu promenu vide se znaci pneumonitisa. U levom plucnom krilu dva klacifikata 7mm i 8mm. Pleuralni prostori su slobodni, bez tecnog sadrzaja. Traheja uredne sirine lumena. Oba glavna bronha i njihove segmentne grane su prohodne. U aksilama se ne vide patoloski izmenjene limfe zlezde. U nivou odvajanja supraaortnih grana,kao i pretrahealno, pojedinacni lifni nodusi do 9mm, subkarinealno do 8mm, udesnom traheobronhijalnom uglu vise lifnih nodusa koji su u bloku pojedinacnog dijametra do 2cm, u levom 9mm. Prerikardni izliv debljine sloja do 7mm. Torakalna aorta normalne sirine lumena. Na presecima ucinjenim kroz gornji abdomen se ne vide patoloske promene. Prikazane kostane strukture su ocuvane CT morfologije Dif.dg. Opisane promene mogu odgovarati promenama neoplasticne etiologije (najpre atipicni karcinoid) ali se ne moze sa sigurnoscu iskljuciti ni iflamatorna etiologija." MOLIM VAS znam da je opsirno, izvinite, ali ako mozete da mi kazete vase misljenje o nalazu( na lajickom jeziku ne baratam sa strucnom terminologijom) i kakve su sanse izlecenja kod atipicnog karcinoida. Inace ct glave uredan kao i eho abdomena i nalaz urologa uredan. HVALA UNAPRED


Postovani,molim vas, mozete li mi odgovoriti na sledece pitanje. Zanima me, sta se podrazumeva pod dijagnozom Bronciolitis obliterans gr levioris-Micronodulus lobii medii? Unapred zahvalan,s postovanjem, Gluscevic Danijela.


Postovani, imam 22 godine, moji problemi su poceli sa simptomima gripa, visoka temperature (do 40 stepeni), suv kasalj, malaksalost. Lekar mi je prepisao hemomicin, zbog suma na plucima. Nakon toga mi je na kratko bilo bolje, pa su se simptomi opet vratili, radila RTG pluca, dijagnoza Pneumonia viralis, terapija: gentamicin osam dana, hemomicin, pa runak.... na kontrolnom snimku pluca dg: Bronchopneumonia. Zbog konstantnog umora, pojacanih(ne ubrzanih) otkucaja srca, lekar me salje da odradim hormone stitne zlezde,rezultat: T3 i T4 su u granicama, a TSH je 5,76 (0,21-4,00). U utorak treba da odradim EKG i UZ srca, da bismo otpisali miokarditis. Urinokultura u redu, negativan EBV, INFa i INFb, trigliceridi blago poviseni, kao i fibrinogen. Molim vase misljenje i savet. Unapred hvala


Postovani,molila bih vas da mi kazete vase misljenje..moja cerka(13) je u toku dve nedelje imala temperaturu 37,37/2, leukociti, crp, sed su bili u redu, trece nedelje pije antibiotike i ima simptome gripa i temp. do 39/2 i opet krvnu sliku ok, medjutim i posle svega tog, tj posle cetiri pa i pet nedelja ona i dalje ponekad ima temp 37, bar jednom od tri merenja u danu, takodje kaslje, i bleda je. Pre dve godine je bolnicki lecena od upale pluca i tada je dva puta snimana. Da li bi bilo previse da se snime pluca opet zbog te duge povremene temp,ili to nije nista sobzirom da je ks u granicama normale,jedino sto su monociti povecani. Hvala


Postovani, prije otprilike mesec dana mi je dijagnostikovana Pneumonia viralis... snimak pluca je tada pokazao sledece: u plucima obostrano parakardijalno i difuzno infiltrativne senke, kao i hiloapikalno mrljaste i trakaste senke. sinusi nad bazama slobodni. Cor: b.o nakon toga sam uzimala terapiju: hemomicin od 500mg tri dana, osam injekcija gentamicina, hemomicin 250mg pet dana, runak pet dana... na kontrolnom snimku pluca je sledece: u plucima je parakardijalno i difuzno hiloabazalno infiltrativne senke - Bronchopneumonia. sinusi nad bazama su slobodni. Cor: zaravnjen srcani zaliv. moje pitanje je sta tacno predstavlja Bronchopneumonia i da li postoji opasnost od zaravnjenog srcanog zaliva ( ne znam sta to znaci)...Pozdrav i Hvala


Poštovanje, moja majka ima apces pluca i kod kuće je. Doktor nam je dao terapiju koju redovno pije ali sestre su mi rekle da je potrebna i njega. Na internetu ne mogu naći ništa vezano za njegu bolesnika pa me zanima da li mi mozete pomoci. Moje pitanje je koja je njega bolesnika sa apcesom plucs i sta ona obuhvata.Hvala.


Postovani, skoro godinu dana imam bolove u prijedjelu lijevog plucnog krila i ispod pazuha, takodje bol se zna javiti i na desnoj strani prsa, gdje mogu tacno da odredim rukom gdje me boli.... bol nastaje u stanju mirovanja najvise i to pretezno navecer, bol traje oko par sekundi, nakon tih bolova radio sam EKG srca, Ultra zvuk srca i Ergometriju, takodjer sam radio RTG pluca i sve je uredu. Jedan od doktora iternista mi je primjetio da imam znakove anksioznosti i preporucio da idem pshijatru...Imam 25 godina, tezine oko 75kg, nemam problema sa disanjem, ne kasljem, i nemam temperaturu. U protekle 2god sam imao dosta stresnih situacija, ocevu smrt od infrakta, bol sam upocetku povezivo uvjek sa srcem... Bol osjecam tri ili cetri dana u mjesecu i onda ne osjecam nista po mjesec dana nista, znalo je proci i po dva meseca bez simptoma ikakvih. Moje pitanje je, da li stvarno mogu sebi da umislim bolove u prsima ili ti bolovi poticu od neceg drugog i koje mi pretrake savjetujete, jer ja ne mogu nikako da svhatim da mogu sebi umisliti bol...Zelio bi jos koje pretrage napraviti prije nego pocnem piti tablete za anksioznost....unaprid hvala.


Poštovani, pre tri, četiri meseca pojavile su mi se srčane tegobe tipa lupanje srca, nepravilan rad srca i blago povišen pritisak. Inače imam 31 godinu. Ustanovljeno je da imam jaku krvnu sliku i da treba da dajem krv. Međutim i posle toga isto se dešava. Počeli su problemi sa želudcem. Konstanta gorušica i osećaj težine u predelu srca koji se prožima ka donjem delu levog plućnog krila. Doktorka mi je dala uput da snimim želudac sumnjajući na želudačnu kilu. Još nisam uradio snimak, trebalo bi ove nedelje. Međutim počlnje da me plaši nešto drugo, vrlo često kada pijem tečnost, upočetku, hladnu imam osećaj hladnoće u levom plućnom krilu maltene u celom krilu, kao da ne daj bože ide u sama pluća, slično je i sa toplijim napicima. I ranije sam pio mnogo hladnije pa nisam imao takav osećaj. Nisam hipohondra,ali sam se uplašio. Imam čak i pojačan sekret iz nosa već neko vreme pa i učestalije pljujem šlajm mada mislim da je više na nervnoj bazi.Molim vas za savet,da li je moguće da je to je to neki refleks,ili možda ima neku vezu sa želudcem,ili nedaj bože nešto ozbiljnoje. Molim vas za savet.


Kada kihnem obicno u toku prehlade osetim kao da me neko ogrebe u levom plucnom krilu, zanima me zbog cega to, isto ponekad osecam kao blago peckanje i probadanje isto u levom plucnom krilu, da li mi mozete reci sta prouzrokuje to, bude mi bas nelagodno jer pomislim da nije srce u pitanju. Unapred zahvalna.


Pre par dana sam bio kod doktora da snimam pluca za posao. Nalazi srca, krvi, mokrace, stolice, krvni pritisak su u najboljem redu kao i pregled dermatologa. Nisam bio bolestan od 1996. god. niti sam imao temperaturu, virus, nikad nisam bolovao nikakvu zaraznu bolest kratko rečeno zdravlje me služi izvaredno. Redovno pijem C i E vitamine. Imao sam udes 1997 god. i tada sam imao povrede tri rebra i ključnu kost sa leve strane i povredu plucne maramice, tada sam bio u komi 15 dana. Sada se osjecam bolje nego prije udesa. Svako jutro radim vježbe od 2000. godine. Kada sam bio na snimanju pluca napisali su da je uočljiva "PATOLOŠKA PROMJENA"možete li mi reči da li je to ozbiljno i da li može biti uslov da me radi toga odbiju. Moram reci samo da li može biti problem za posao. Unapred zahvalan!


Postovani, zbog jakih bolova u ljevoj strani grudnog kosa upucen sam na slikanje pluca,nakon cega su me uputili i na ct pluca. Uradio sam CT pluca i nalaz je sljedeci: Na transverzalnim skenovima toraksa.nativa i poskontrastna serijavidi se uredno polozena kardiovaskularna sjena aortalne konfiguracije nesto izrazitije naznacene donje lijeve srcane konture,a uz siri poprecnu bazalni dijametar. Mediastinum,traheja i principalni bronhi su primjerenog smjestaja uz primjeren rasplet principalnih bronha. Hilusi su obostrano siri sa perhilarno naznacenim bronhovaskularnim plucnim crtezom uz tortuozan prikaz bronha,sireg poprecnog dijametra a nesto izrazitije hilopikalno desno gdje su bronhi tortuoznog toka uz razvijene bulozno emfimatozne promjene sto upucuje na stariji sekundarni specificni proces. U desnom hilusu vidi se nepravilan ovecici kalcifikat. Himidijafragme uredno kontinuirane a f.c.sinusi su slobodni. Mozete li mi objasniti o cemu se ovdje zapravo radi? Unaprijed zahvalan.


Dobar dan. Moj otac ima 60 godina i danas je bio na snimanju skenerom. Zakljucak radiologa je sledeci: Tu pulm sin, Effusio pleurae sin.Laesio nodalis pulm dex/meta.Lgl mediastinalis incip.Tu renis sin in obs.molim vas da mi protumacite ovaj zakljucak, da li se na osnovu ovog zakljucka moze dati neka prognoza? I neophodna je bronholoska obrada. Unapred hvala


Vec dva dana imam bolove u grudima, tj.svuda gde su pluca, probadanja i sl. imam 24god. Dobrodosao bilo kakav savet ili preporuka za neki lek-terapiju.


Molim Vas da mi odgovorite u cemu je razlika izmedju "obicnog" roentgen smimka i digitalnog. Moja majka ima tesku opstrukciju pluca, vise od 50 godina ima bronhijalnu astmu i pre 2 godine karcinom dojke, pa bih htela da snimak bude sto bolji. Hvala


Vec duze vreme me muci otezano disanje tj. kao da su mi grudi-pluca blokirani i kada radim, tera me da stalno udisem duboko...kada lezim ok mi je ali kada sam u pokretu od tog disanja mi se stvara bol sa desne strane ispod grudi...nije to strasan bol ali mi je neobican i po neki put me plasi...srce me neki put zigne ali nista posebno...ne kasljem,neki put ispljujem slajm,npr.svaki drugi dan ujutru,nema krvi...i da naglasim da imam bebu od 9kg,da li je to bol i gusenje od tereta ili je za brigu?


Molim Vas za tumačenje nalaza MDCT GRUDNOG KOŠA: U plućnom parenhimu se u donjem režnju desno posteriorno, centrilobarno, uočava kružna kondenzacija, pravilne konture, veličine 25mm. Promena bi mogla odgovarati tuberkulomu ali se ne isključuje ni spororastući neo proces pa se savetuje praćenje i eventualna eksploracija promene, tim pre što se u 7 segmentu desnog režnja jetre uočava nehomogena hipodenzna fokalna promena veličine 35mm, otvorene etiologije. Potrebno uraditi dalje preglede jetre po protokolu i uz jetre. Molim vas da mi običnim rečima (ne stručnim izrazima) objasnite šta se dešava u mojim plućima i jetri i koliko su hitni pregledi i uz jetre.


Imam pitabje, ako neko zna nesto vise? Mom ocu su otkrili karcinom pluca prije dva mjeseca,4 . stadium. Konzilij ljekara je zasjedao, nema kemoterapija, pluca ne bi izdrzala. Dobiva flastere svakuh 72 sata i morfium kapi, bio je skroz lose. Ima sedmica dana ,ustane, izidze napolje, uradi nesto pa pomalo i jede, kakve su mu sanse u tom stadiumu, unaprijed zahvaljujem.


Poštovani, moj otac je obolio od karcinoma penisa sa metastazama na limfne čvorove u preponi koji su izvađeni, primio dvije kemoterapije i zračenje u junu prošle godine. Od početka ove godine počeo je kašljati, poslat na CT snimak na kojem se vidi pleuralni izljev u lijevom plućnom krilu, uvećani limfni čvorovi na desnom plućnom krilu kao i 5 nodusa koji odgovaraju sekundarnim depozitima. Već mjesec dana se bori sa temperaturom koja se javlja svako veče. Koliko je to normalno u njegovom slučaju? Propisane su još 3 kemoterapije, loše se osjeća, ima bolove u nozi gdje su izvađeni limfni čvorovi, pomalo kašlje ali je malaksao. Kakve su prognoze na osnovu CT-a i šta raditi sa bolovima u nozi i temperaturom. Jel se voda u plućima može liječiti ili je to normalno za njegov slučaj?


Konstantno hladna stopala, nebitno godisnje doba, tjelesna tezina je 68kg i nema teorije da se mogu udebljati. Imate li neki savjet s obzirom da imam 36godina?


Hvala na odgovoru u vezi ceste upale pluca, skener je pokazao upalu pluca u regresiji, nastavljena je terapija lofocinom 10 dana pa ce kontrolni snimak. Ako se upala povukla, sta ja mogu jos da uradim od analiza,pre te bronhoskopije, da utvrdim uzrok tih upala?Da kazem jos da je kod zadnje upale snimak bio u redu iako je laboratorija bila mnogo uvecana,pa je lekar mislio da je infekcija negde drugde u organizmu. Nakon 2 nedelje je temperatura,drhtavica,jeza i glavobolja prestala,a na ponovljenom snimku se "pojavila".Dakle, koje sve analize da uradim? Opet puno hvala.


Poštovani, otpušten sam sa 15-to dnevnog bolničkog lečenja iz Infektivne klinike Beograd, dana 26.02.2013. godine, sa obavezom da ležim kod kuće do kontrole 07.03.2013. godine, i dijagnozom obostrana upala pluca. Da li postoji potreba za banjskim lečenjem i ako postoji, koje su banje najbolje za ovu vrstu bolesti, kada bi bilo najbolje otpoceti i koliko bi bilo poželjno da se provede u banji. Napominjem da imam 40 godina, da sam pušač i da sam i gojazan i da bi trebao da korigujem ishranu.Srdacno, Sava


Poštovanje, imam 24 godine i moj problem me prati nekih 6-7 godina, pa više ne znam da li mi stvarno nešto nije ok ili je to moja psiha? Počelo je sa bronhitisom, otežanim disanjem i ja sam zahtevala proveru srca. Uradilli sam EKG i sve je bio ok, dijagnoza "tinejdžerska zaljubjenost". Završila sam školu, malo radila, udala se i rodilla dvoje dece (prirodno). Međutim, to je još uvek prisutno i sada otežano dišem, stalno imam potrebu za dubokim uzdahom, na svaki minut. Pokušavam da ne razmišljam i da se opustim, ali sam većinom sama i to me nekako dokrajčilo. Imam ponekad osecaj kao da su mi pluća blokirana i vazduh ne može da prođe u njih ali nemam nikakve bolove u grudima, ne kašljem, ne pljujem krv. Šta to može biti i da li je opasno? I još da kazem da mi nije ništa natečeno samo mi ponekad trni nožni palac i kažiprst na ruci (ako je od neke pomoći). Unapred zahvalna i sa nestrpljenjem čekam vas odgovor!


Poštovanje, molila bih Vas za pomoć. Dobila sam diplomski rad na temu "Mikroalbuminurija kao prediktor hronične opstrukcije bolesti pluća", ali nikako ne mogu da dodjem na to kako su bubrezi povezani s plućima i kako oni utiču na pluća. Unapred hvala na odgovoru.


Poštovani,molio bih za pomoć sa vaše strane u vezi tumačenja nalaza skenera pluća. Radi se o mom ocu. Njemu ja naime dijagnostifikovan mikrocelularni karcinom pluća levo, oktobra 2011 godine veličine 43 mm. Prošao je kroz 6 ciklusa HT u sastavu PE. Poslednji šesti ciklus je kompletiran 30.03.2012. Kontrolni pregled posle toga je ukazao na kompletan odgovor pa je sprovedena i zračna terapija od 46 Gy. Nakon toga je urađen skener pluća krajem oktobra 2012 i nalaz je bio potpuno uredan. Poslednji skener je urađen 08.02.2012 i nalaz je bio sledeći: Traheja, račva i oba glavna bronha normalne širine i lumena. U medijalnom delu anteriornog segmenta desnog gornjeg režnja slabo izražene trakaste promene. Trakaste promene u većem obimu prikazane i u paramedijastalnim delovima anteriornog i posteriornog segmenta levog gornjeg lobusa, kao i u apikalnom segmentu levog donjeg lobusa paramedijastalno, gde se evidentira i nepravilna promena sa grubim trakastim promenama i vazdušnim bronhogramom, koja se propagira od hilusa, sa minimalnom solidnom komponentom. U toj regiji minimalni lokalizovan pleuralni izliv. Bronh za donji lobus i anteriorni segment gornjeg lobusa lako suženi. Nema pleuralnih izliva parijetobazalno. Desno paratrahealno jedan limfni nodus veličine 11x6 mm, u hilusima bez uvećanih limfnih nodusa. Desna nadbubrežna žlezda dimenzija 26x16 mm, leva 23x47 mm, postkontrastno se signifikatno opacifikuju. Koštane strukture obuhvaćene pregledom bez drugih, osim degenerativnih promena. Prvenstveno me interesuje šta predstavljaju slabo izražene trakaste promene desnog gornjeg režnja, a šta znači nepravilna promena sa grubim trakastim promenana i vazdušnim bronhogramom koja se propagira sa minimalnom komponentom? Jel to predstavlja tumorske promene? Šta označava limfni nodus dimenzija 11x6 mm? I na kraju me interesuje u vezi nadbubrežnih žlezda, ovo navođenje dimenzija. Jel su to tumori na njima tih dimenzija ili su one uvećane toliko i zašto se to javlja? I šta znači da se postkontrasno signifikatno opacifikuju? Inače da još napomenem da je odluka konzilijuma da se ponovi hemioterapija iz prvog ciklusa. Izvinite na moj opširnosti i hvala unapred na odgovoru. Srdačan pozdrav, Marko


Što znači difuzno izraženi grubi intersticij, bez svježih infiltrativnih, zastojnih i nodoznih promjena? Je li to u redu?

Hvala i lijep pozdrav.


Sta znaci kad imate mehur u plucima?


Poštovana,imam 21 godinu iako sam veoma mlada mislim da imam problema sa cirkulacijom stalno su mi hladne noge i ruke,ponekad se gušim i osjećam bolove oko srca,i poslije smrti oca pala sam u šok koji je izazvao gušenje u plucima,trnjenje u glavi,drhatvica da sam jedva \"došla k sebi\",nikad nisam otisla doktoru jer sam smatram da mi nije nista,u zadnja tri mjeseca sam primjetila crnu tačku koja mi se stalno pojavljulje,jednom sam uradila test za dijabetičare gdje pokazuje da imam normalan nivo šećera,takođe poslije svega ovoga nisam baš ni s živcima dobro gdje sam dobila tablete za smirenje \"apaurin\" od 5 mg,ali ih ne koristim često,šta bi se te mi preporučili


Imala sam do sada desetak upala pluca.Pre 4g bolnicki hemomicinom,pise,u srednjem delu levog plucnog krila prisutna nepravilna formacija izrazito nehomogene strukture 4 puta 3cm sa centralnim rasvetljenjem,u donjem delu desnog plucnog krila jasno ogranicena intenzivna senka 12 puta 8mm.Pre 1god trakasto mrljasto slivena zasencenja parakardijalno desno u nivou prednjeg okrajka 5 rebra i ovalni kalcifikat 6 rebra desno.Na kontrolnoj grafiji dobra regresija zasencenja a kalcifikat ostaje,terapija ciprocinalom 10 dana bolnicki.Sada na prvoj grafiji samo naglasena bronhovaskularna sara desno parakardijalno,na drugoj mrljasto zasencenje desno parakardijalno i tek tad pocela lecenje bolnicki ciprocinalom,pa posto nakon 7 dana je bila samo delimicna regresija promene,lekar me otpusta kuci bez terapije i salje na skener.Na prijemu crp 67,sed 93,le 22,trombociti 630.Na otpustu sed 50,ostalo normalno.Da li je lecenje trebalo da bude duze ili to sto nije bilo nekog poboljsanja za 7 dana,znaci da ce skener da pokaze nesto lose?Hvala.


Svake godine firma me šalje na sistematski pregled u određenu zdravstvenu ustanovu.A svake druge godine ta ustanova tj. načelnica zahtijeva da svi kompletno radimo RTG pluća.Znači bez ikakve indikacije na plućima svi moraju da snimaju pluća.Mada mnogi doktori vole da kažu \"nije to ništa\" ja znam ono što je dobro poznato.A to je da ne postoji bezopasna količina zračenja jonizirajućim zracima.Tako su govorili i mom ocu kada su ga snimali ne znam koliko puta na rengenu i CT-u, \"nije to ništa\".I dobio je karcinom.U stvari dva karcinoma.Naravno, najljepše kod rengena i CT-a je što ako i izazove karcinom ništa ne može da se dokaže. RTG u spomenutoj ustanovi rade na nekom starom aparatu i nemaju one zaštitne pregače za koje ne bih znao ni da postoje da nisam pročitao na internetu.Budući da pokušavam da dobijem dijete zračenje genitalija mi ne ide u prilog.Ne ide mi u prilog ni to što su mi i djed i otac umrli u razmaku od 6 mjeseci od karcinoma.(negdje sam čitao da je veća šansa da se dobije karcinom ako su otac ili majka imali.!????) Shvatam da je RTG pluća korisna metoda za dijagnostiku uz minimalan rizik ali ZAŠTO ME PRISILJAVAJU DA GA RADIM BEZ IKAKVE POTREBE!? prisiljavaju me na taj način što ću da ostanem bez posla ako odbijem da uradim RTG pluća. Da li oni to mogu po zakonu?? Ne znam koliko puta više u životu su me snimali bez apsolutno ikakve potrebe,samo zbog nekih propisa i birokratije. Kako da izbjegnem nepotreban i štetan RTG?????


Poštovani doktore,Aktivan sam pušač već 35 godina i radim na tome da ih ostavim.Imam opstruktivnu bolest pluća i već 5.meseci koristim pumpice kao što su:BERODUAL,seretide,SYmbicort.Moj problem se sastoji u tome što imam strašnu glavobolju prilikom korišćenja ovih pumpica.Pričao sam to mom pulmologu koji me leči,ali on uvek mi da neki drugi lek/pumpicu/od koje ponovo imam nesnosne bolove u glavi.Od tih pumpica mi je dobro,ali mi pomozite da li postoji neki lek koji bi uporedo koristio,da se rešim glavobolje.Unapred zahvalan.


21. maja 2010. ustanovljeno je da bolujem od adenokarcioma pluca koji je bio razmere 9x7 cm. Nije bio operatibilan. Posle silnih hemioterapija 8 ciklusa nije postignut nikakav efekat naime bio je 7,9x7. Konzilijum na Bezanijskoj kosi gde se lecim odlucio je da probam eksperimentalnu americku vakcinu koja je karcinom jos povecala na 10cm. Odmah su me poslali na VMA na zracenje i imala sam 5 terapija. Onda su mi dali da 6 meseci pijem lek Tarcevu, dva meseca sam pila i drzava nije imala para za nastavak tako da sam jedan mesec ostala bez terapije pa opet nastavila Tarcevu. Tarceva je dala rezultate pa se smanjio na 7,5cm, ali se u medjuvremenu pojavila metastaza na jetri a kasnije i na mozgu. Sad trenutno pijem Lastet od 50 mg primam na 21 dan HT u sastavu CBDCA i od terapije jos koristim Dexason 0,5mg 1x1 i svaki treci dan diunorm za izmokravanje. 3.1.2013. radila sam MR glave gde je ustanovljeno da ima desno frontalno promena 17x13x14 LLxAPxKK sa izrazenim perifokalnim efemom. Pored navedenog postoji i levo okcipitalno dominantno subkortikalno, desno uz frontalni rog lateralne komore multiple lezije hiperintenzne T2W, FLAIR-u hipointenzne u T1W sa perifokalnim edemom i heterogenim dominantno rubnim postkontrastnim pojacanja IS. Interesuje me sta se to desava u glavi posto nije operatibilno, i sta se desava sa metastazama ako je primarni tumor u recesiji, naime sad je na plucima 5,4 sm. Unapred hvala.


Postovani, moj otac, starosti 56god. strastveni pusac,pati od bipolarne depresije, je pre 4 meseca poceo da gubi kilograme, imao je suv kasalj oko mesec dana, zatim je izbacivao sluzav, lepljiv, belo-zuckasti slajm.Radjen skener pluca koji je bio u redu. Nakon dva meseca je hospitalizovan na 3 nedelje na pulmologiji, sa upalom oba plucna krila, bakterijskom. U ispljuvku i analizama krvi se nije izolovao uzrocnik infekcije, i otkrivena mu je hipertireoza i aritmija. Radi cega nije bilo u mogucnosti da mu se uradi bronhoskopija, i pusten je kuci sa navodno vecim poboljsanjem upale.Opet je hospitalizovan nakon tri nedelje, jer se uz upalu pluca pojavio i izliv vode, koji je isprva bio bistra tecnost, a pri poslednje dve punkcije je bilo malo i krvi.Analiza izliva nije nista pokazala. Punktirano mu je u vise navrata oko 1,5 izliva, sa razmakom od 3 dana. Radjena mu je biopsija pleura koja je negativna. Interesuje me Vase misljenje, savet, da li postoji mogucnost da se tumor nije video na skeneru, da li da se opet uradi skener pluca,sta se radi u slucaju nemogucnosti bronhoskopije. On je izgubio oko 30kg u poslednja 4 meseca, sada ima bas dobar apetit, malo je malaksao, izbacuje slajm i dalje, i i dalje mrsavi. Unapred zahvalna na odgovoru!


Postovani, pre nekih 2 meseca sam primetio tragove krvi u ispljuvku,kao par zrna peska,ili kao dlaka.Ispljuvak je inace sluzav i zelenkasto-svetlo braon boje...Da napomenem da nemam nagon za kasljanjem odnosno jednostavno osetim da se slajm nakupio negde duboko u grlu(donji deo vrata,pocetak grudnog kosa)ili dublje,i onda se nakasljem i izbacim...Inace, imam visegodisnje probleme sa sinusima i sluz mi se gotovo stalno sliva niz zdrelo...Tragovi krvi se ne javljaju svaki dan,ali ipak dosta cesto...Bio sam kod pulmologa na pregledu sve ok,RTG pluca b.o...Dobio antibiotik i vitamin C 5 dana,pa za mesec dana ponovo na rtg...I posle te terapije se isto desava...Imam 33 godine i pusac sam...Molim za savet...


Dobar Dan, Moj decko je prethodnih godinu dana popusio 60-70 paklica cigara, i uz to celo leto nije pusio. Interesuje me, da li se posledica toga moze videti na njegovim plucima? I takodje me zanima da li se u nekim privatnim ordinacijama ili kod drzavnih ambulanata moze uraditi neki snimak pluca na kome se jasno moze videti obe strane pluca. Inace on je profesionalni sportista, i odlucio je pre mesac dana da prestane da pusi, i zbog toga zelimo da proverimo u kakvom su stanju njegova pluca i da li se vidi posledica toga, Unapred zahvalna, Tamara


Postovanje, prije otprilike 15 dana ustanovljen mi je bronhitis, nakon cega mi je dr propisao Amoksicilin, od cega mi nije bilo bolje, da bi nakon samo 2 dana koriscenja Summameda svi simptomi (temperatura, slabost) sem kaslja prosli. Summamed sam uzimala jos 3 dana, zadnju tabletu popila sam prije 3,4 dana. Medjutim, problem je taj sto mi se nakon urednog auskultatornog nalaza javio bol ispod lijeve dojke koji se pomalo siri ka ledjima i to pri kaslju, kada je najjaci, kao i pri dubokom udisaju, pri odredjenim pokretima i slicno. Bol je po svemu isti upali misica, npr stomaka nakon vjezbanja. Medjutim, traje vec 6,7 dana, nije mi lakse od Brufena i slicno, a zbog bola i teze iskasljavam. Da li ima potrebe da opet posjetim ljekara ili da sacekam da se simptomi sami povuku? Hvala.


Da li čovjek od 60 godina može li preživjeti upalu pluća a i još boluje od bronhitisa,takođe oboljenje jetre ima malo krvarenje iz nosa i usta,ista bolest Ga prati već godinama i ako dugo ne puši počeo da konzumira rakiju mislim da je mužu od toga još gore postalo?.


Mom ujaku je ustanovljen karcinom na levom plucnom krilu pocetkom 2008g. operisan je na Bezaniskoj kosi u maju mesecu kada mu je odstranjeno celo plucno krilo. Tokom operacije mu je zamenjena krv,oporavak je solidno tekao stim sto mu se pojavljuju modri podlivi po kozi, doktori su rekli da organizam ne prihvata tu drugu krv i oni po njihovim recima sada ujaku vracaju njegovu prociscenu krv. ujak po izlasku iz bolnice dobija pumpicu za disanje,dobro se oporavlja i nastavlja sa svojim aktivnostima stim sto sve vreme ima bolove od rane,od lekova uzima samo vitamine i ekomer. stanje mu se pogorsava naglo pocetkom oktobra 2009 kada pocinje gusenje,kasalj sa krvavim ispljuvkom a lekari mu daje jake antibiotike i injekcije sa pricom da ima grip, on je sve vreme pokretan i jedva pristaje da ode u bolnicu. Kada je hospitalizovan doktor govori da mu je promenjena tarapija i da ocekuju poboljsanje stanja,da bi nakon 2 dana pao u komu kada je prebacen u sok sobu i prikljucen na aparatima preminuo nakon jednog dana. Pitanje je-zasto je oparisan i vodjen kao izlecen,zasto nije imao nikakvu terapiju lekovima,hemioterapiju ili zrecenje i kako je moguce da od tako teske bolesti premine za nepunih nedelju dana pogorsanja zdravlja. Unapred HVALA.


Postovani, moj otac ima planocelularni karcinom pluca, prosao je 4 ciklusa kemoterapije(navodno slabije) kako se poslije odredjenog vremena shvatio, poslije tih ciklusa mu je ustanovljeno da postoji odgovor, te je pokazana diskretna regresija, te na onsovu toga mu je produzena terapija na jos tri ciklusa kemoterapije pod nazivom TAXOTERA ( preptpostavljam da znate o kakvoj se terapiji radi, svakih 21 dan ) . Stoga Vas klececi molim da mi objasnite sta doktori zele ovim terapijama da postignu, da li je trebao da ima neku pauzu poslije ova 4 ciklusa( 2 kemoterapije u 7 dana, 15 dana pauza) , njemu su poslije svak terapije nalazi bili ODLICNI bolji nego prije lijecenja. Ukoliko mi imate dati neki savjet bio bih Vam neizmjerno zahvalan, jer ova terapija ( TAXOTERA)malo me plasi, , imao je temperaturu, kasnjanje(ali nije izbacivao krv) ,virus koji je saniran antibioticima, te ukoliko poslije drugogo ciklusa kemoterapije bude imao temperaturu, sta da radimo, da li je dobro uzimati cesto paracetamol koji mu je puno pomogao u skidanju temperature, da li vi imate neki lijek koji dajete svojim pacijentima, da li prodajete u zemlje regiona, bilo sta? Sta mislite o GERMANIJUMU 132 kao antioksidansu? Nezimjerno Vam se zahvaljujem ukoliko odvojite malo Vaseg dragocjenog vremena te mi odgovorite na ovaj moj dopis!! Sradacan pozdrav Vam zelim iz Tuzle! Amel Sejranic


Kod moje majke se javio problem nakon operacije srca(dva baj-pasa i aorta je prespojena),rana ne moze da zaraste vec sest meseci,jer je ustanovljena virusna bakterija na plucima koja se uporno vraca kada se ona zakaslje. Oni njoj stalno daju antibiotike koji daju rezultate vrlo kratko i opet se kasalj vraca,a rana nikako da zaraste. Na previjanja ide svaki dan,ali nema nikakvog pomaka. Interesuje me koja je bakterija u pitanju jer ona ne razume koja je i kako da se taj problem vec jednom resi! Unapred zahvalna zabrinuta cerka!!!


Dobar dan,postovanje,imam 16 godina,nisam fizicki aktivan i pusac sam skoro 2 godine.Ranije mi se javljao bol u levom plucnom krilu kad udisem vazduh pri vrhu kod srca i veoma je ostar neko vreme nisam mogao da disem,odnosno trebalo mi je minut do dva da ponovo pocnem normalno da disem.Ponovo mi se javlja to ali danas bas dosta puta,sta je Vas savet? Inace da napomenem bavim se klasicnom gitarom i dosta vremena provodim u sedecem polozaju blago pogrbljenom. Srdacan pozdrav


Postovani,mom suprugu je odstranjen donji režanj levog plućnog krila na grudnoj hirurgiji vma.imao je adenokarcinom.operacija je uradjena 19.11.2012.27.11.otpusten je kuci,da bi posle 11 dana osetio nesnosan bol koji ga je probudio iz sna u 5 ujutru.u hitnoj su mu dali trodon od 100,bol se smanjio za nijansu.prebačen je na pulmologiju gde je dva dana primao novalgetole svaka 4 sata u kombinaciji sa antibiotikom na 12 sati.bol je prestao,još je u bolnici,7 dan,prima samo antibiotike.bol je inače bio na sredini leve lopatice u jednoj tačci.doktorka kaže da je to končasta prehlada zbog udisanja hladnog vazduha.koliko je to opasno?da li nije došlo do nekog naglog širenja metstaza posle operacije?kako treba da se ponaša suprug i koliko dugo mora da bude u stanu,da ne izlazi u šetnju da opet nebi došlo do prehlade?unapred hvala.uplašena supruga iz bora.


Imam 14 godina i pusim vec 9 meseci. Da li sam za to vreme mogao dobiti rak pluca?Bavim se sportom(fudbalom) da li je bavljenje sportom stetno za mene,posto pusim?


Postovani imam pitanje u vezi tumora pluca u 3b stadijumu.Moj tata ima 62 godine,ustanovljen mu je tumor desnog plucnog krila 3b stadijum u junu mesecu.Prosao je jedan ciklus hemio terapija i zracenja,tumor se smanjio sa 10 cm na 5cm.Pre mesec dana je krenuo na drugi ciklus hemio terapija ali mu se pojavila tromboza na mestu gde je ispod koze ugradjena cevcica kroz koju dobija terapiju.Da napomenem da on zivi u Nemackoj i tamo se leci.Sada se tu pojavila o voda.Mozete li mi reci da li je to normalno i zasto se voda pojavljuje? Takodje me interesuje sta znaci 3b stadijum?Znam da je opasno ali koliko?Hvala vam unapred


Doktore,imam 18 godina,vec 8,9 godina imam problem sa alergijom!Alergicna sam na dermatophagoides pteronissimus (12mm) , kucnu prasinu (3mm),grinje itd. Imam tokom CELE GODINE postnazalnu sekreciju (gust sekret),a cesto imam i kijavicu!Imam takodje í devijacíju nosa.Rekli su mi da nema ubedljivih klinickih elemenata da postoji bronhijalna astma,ali da postoji nespecificna hiperreaktivnost i hipersenzitivnost bronha.IgE mi je bio 149 (granica je bila 0.00 -100.00 ).Takodje,nasli su mi ESCHERICHIU KOLI u sputumu i brisu nosa.Najveci problem mi je to sto mi se javlja neprijatan zadah (iz pluca) koji traje vec par godina.Ne znam pravi uzrok,a veoma mi smeta.Sta da radim,koji je Vas savet?Unapred hvala!!!


Postovani, moj otac je pre nekoliko meseci imao operaciju lipoma na plucima i pre neki dan je radio ct pluca i pise da u posteriornom segmentu gornjeg lobusa levog plucnog krila dve subsantimetarske fokalne promene. Da li mozete da mi blize objasnite znacenje ovih nalaza? hvala unapred


RTG P-A PULMONIS ET CORDIS Rtg nalaz na plućima je u fiziološkim granicama Cor aorticum et precipue myopathicum Elevatio hemidiaphragmae sinistrae Obesitas (To pise na nalazu, molim objasnjenje) Hvala


majka mi je u bolnici,,, ima emboliju pluca tj. trombove u plucnim arterijama.. a 2002 godine je imala fleku na plucima i sada ima tu istu fleku koja se znatno uvecala..posto je sada pod terapijom ,trenutno se ne moze ispitati sta je i kako je stanje . sta to znaci,, da li postoji sansa da nije nista opasno.molim vas za odgovor..unapred hvala


Postovani, Imam pitanje za Vas. Vec nedelju dana kasljucam, kasalj je produktivan i imam osecaj kao da mi se slajm sliva niz grlo.Imala sam blagi bol s leve strane u predelu srcanog vrha i u sredogrudju. bol je sada prestao.Ujutru, kada se probudim, obavezno kasljem.Ponekad iskasljavam sluz i slajm, ponekad ne.Strastveni sam pusac vec 14 godina, inace imam 33 godine.Na koji nacin mogu da se resim ovog kaslja i sta da pijem kako bih se izborila sa ovim slajmom? Srdacan pozdrav, Mina


Poštovani, mene interesuje kako teče sam proces liječenja zapaljenja plućnog krila? Šta se inače preporučuje kao terapija (ja sam dobila samo PANCEF)? Nakon koliko vemena od početka terapije se ublažavaju simptomi (temperatura, kašalj). Hvala.


Postovani, imao sam pneumoteraks, bio sam 5 dana u Kamenici, kada sam dosao kuci prvi dan mi je bilo okej, u toku drugog dana ponovo su poceli bolovi u desnom plucnom krilu, ali ne oni koji su bili pri da kazem prvom pucanju, zato cisto sumnjam da je opet doslo do toga, da li je normalno da tako dodje period od 15-20 minuta da imam bolove, onda da me prodje jedno 15-20 minuta i tako u krug? Mogu da istrpim, ali vise mi je dosta toga da trpim, ne znam sta mi je. Ili na primer namestim se u jedan polozaj i bude mi okej, kako se pomerim opet krene da boli. Kada disem \'preko stomaka\' malo mi je teze, a rekli su mi u Kamenici da tako trebam da bi mi se sirila maramica. Sad ne znam sta da radim, da li da se javim u bolnicu ponovo da me snimaju ili je ovo normalno.


Поштовани, Моја девојка Јелена већ годинама има алергиску плућну аспергилозу, са честим инфекцијама, и увек заврши у болници. После свих тих година инфекција њена плућа су се прилично оштетила, па има честа крварења, а и инфекције се јављају на тим местима. Мене интересује дали та оштећења могу да се санирају матичним ћелијама? Ја знам да она неможе да се излечи са матичним ћелијама, али ако та оштећења могу да се санирају она ће имати много мање инфекција него сад. Ја бих вас молио ако можете да нас посаветујет или нам помогнете, или можда упутите на неког ко може да нам помегне!! Поздрав Марко


Dobar dan, imam jedno pitanje. Nedavno sam radila plucni TBC test i ocekujem rezultate. Pitanje je koliko milimetara je normalno da imam, tj. ako se IGRA test pokaze negativan, kolika je normala za negativan test? Molim vas da mi sto prije odgovorite. Hvala!


Postovani,imam 24 godine do sad nisam bolovao od nekih tezih bolesti,pre 7-8 meseci sam primetio kada pomeram ramena gore-dole i kada se pomeram levo-desno, cujem neko sustanje ili skripanje u plucima,dali moze da bude znak za neku tesku bolest inace ostavio sam cigare pre mesec dana i nenameravam vise da ih koristim.Hvala vam unapred!


Mom sinu Draganu, predložena je dijagnostička procedura -perfuziona scintigrafija pluca. 1.U kojim se medicinskim ustanovama radi ova procedura? 2.Koja je orijentaciona cena ove dijagnostičke procedure? Ove informacije su mi hitno potrebne zbog pogoršanja razvoja bolesti. Zahvalan otac Radomir.


Moj otac se pre par meseci pregledao kod privatnog lekara. Rekao mu je da su mu pluca natopljena vodom. Prepisao mu je dilakor za srce i lasex za izmokravanje. Lasexa u nasim Zajecarskim apotekama nema vec neka zamena od koje ne izmokrava tecnost koju bi trebao..Lenj je tj mrzi ga da ode kod lekara a to je moj savet da se pregleda ceo i ustanovi se koji je uzrok toj vodi koja se sakuplja u plucimate.Kada popije manje od pola litra vode dnevno njemu je dobro..moze da hoda i ne umara se ali ako popije vise od pola litre ne moze iz kreveta da ustane,,Izgubio je vidno kilograme to je bio grmelj os coveka a ne bi volela da se leci na svoju ruku....Pitanje za vas je jasno Zasto i kada se stvara voda u plucima i dali to moze da se izleci nekim prirodnim putem...odredjene ishrane..cajeva...Hvala unapred


Ne pusac sam. Oko godinu dana imam problem sa intenzivnim suvim kasljom. Kasljem tokom citavog dana, a cesto i nocu. Pored toga imam i bol u grudnom kosu. Obavio sam niz pretraga: rengen, bris nosa, grla, krvnu sliku, koje nisu pokazale nista znacajno. Sta da radim?


Postovani, Imam 20 godina, a pre 2 godine mi je utvrdjen emfizem pluca... Nikada nisam pusio... Zanima me koliki je zivotni vek ljudi sa ovom bolesti i da li je moguce da se u narednim godinama pronadje lek za istu? Pozdrav


Vec duze vrijeme imam bolove na podrucju lopatica na ledjima,medjutim bolovi su se prosirili i na pluca, no to je trajalo sedam dana. Ali bolove u podrucju lopatica i dalje osjetim, ostali simptomi koje sam imala su pojacano iskaljavanje slajma( bijelog) i to nikako da prestane, nema nikakav kasalj i zbog toga sam se zabrinula zasto mi je bol presla na pluca. Radila sam MRI vratne kraljeznice i pokzalo mi je da imam u razni Th2-Th3, Th3-Th4 VIDLJIVU DISKRETNU DORZOMEDIJALNU PROTRUZIJU VRATNOG DISKA KOJA IMPRIMIRA DUALNU VREĆU. Mene zanima dali to moze biti povezano i sa plucima ili su u pitanju samo bolovi zbog vratne kraljeznice. Hvala


Dobar dan! Nedavno mi je nadjena e.coli u vaginalnom brisu i u sputumu, pa me zanima da li je ja i kako mogu preneti drugim ljudima, te kako uopste ta bakterija dospeva u pluca i sputum (bez oralnog i analnog seksa - koji jos nacin postoji)? Tkdj, da li se jednom dozom antibiotika moze potpuno izbaciti e.coli iz pluca i grla? Hvala Vam puno! Srdacan pozdrav


U februaru 2011. operisan sam u Beogradu, sa sumnjom na karcinom pluća, ali,na sreću, ustanovljena je bronhoextazija i odstranjen mi je gornji režanj na jednom plućnom krilu. Oporavak teče kako teče, spirometrija je umereno umanjena, ali pišem iz sledećeg razloga. Pre dva dana sam nakon višesatnog kašljanja iškašljao dva hirurška konca!!! Žena iz Hitne mi se smejala, kao i sestre u bolnici gde sam operisan, a dežurni doktor je rekao da se to dešava, ali retko. Mene interesuje kakvim koncima se šiju unutrašnje rane (znači čime su mi zašili pluća), jer ovi konci mi izgledaju kao najobičniji konci, koji ne znam kako mogu da se razgrade. Da li je ovo normalno i da li može doći do komplikacija. Doktor me je sa pregleda pustio uz savet da ponovo dođem ako dobijem temperaturu ili počnem da pljujem krv i savetoao da uradim CT pluća... Hvala unapred na mišljenjima i odgovorima...


Postovani, kucam Vam ovu poruku u nadi da cete mi odgovoriri i da ce mi Vas odgovor pomoci. Rec o mom ocu koji ima 49 godina i koji boluje od emfizema pluca. On je pre sedam godina prestao da pusi,ali mu se iz dana u dan stanje pogorsava. Bio je u bolnici dva puta za proteklih sedam godina, kao i u Sokobanji. Dobio je invalidsku penziju, kod kuce drzi kiseonik, u poslednje vreme po ceo dan. Veoma se tesko krece, desava se da ne izadje iz kuce po mesec dana. Od lekova koristi spirivu, seretide, aminofilin, monopril, lometazid, berodual sprej i pronizon, i fluimucil u slucaju otezanog iskaljavanja. Vise puta mu je radjena spirometrija, gasne analize i snimana su pluca. Desno plucno krilo je prekriveno bulama u potpunosti, dok kod levog funkcionise samo mali gornji deo. Sta uraditi?? On polako gubi volju za zivotom. Da li postoji neko resenje, neki narodni lek, cajevi, bilo sta sto bi pomoglo. Najljubaznije molim za odgovor. Unapred hvala


Postovana,skoro mi je umrla rodjena sestra od raka pluca=dg=ca pulmonis dex,effusio pleurae i dex,st post biopsiam pleurae dex.et pulm.dex(VATS),st post cholecyst.laparsc,st post ch.th(EP=V)anemia GR II.III.Meta in ossibus,irradiatio cum LINAC(reg.Th.12 at L.1=5)Patohistoloski nalaz Ca adenoides cysticum bronchii.Sve je to trajalo oko god i po dana,kada je metastaziralo na kicmu,jetru, i na jednjak.Imala je samo 39g i nikada cigaretu nije zapalila,doktori kazu da je kasno otkriven rak pa je zato nisu operisali na pocetku kada su otkrili,jer dok se ona zalila da kaslje i ima sukrvicu u ispljuvku i blagu temperaturu lekar opste prakse prepisivao coldrex za grip i upalu pluca tako skoro pola god.Kad je nije prolazilo ona je trazila da joj snimu pluca tada su videli da nesto nije u redu.Tesko mi je dok ovo pisem ali se pitam kako da ja znam da li su sa mojim plucima sve ok,posto sam cula da nekada ne postoje simptomi kod nekih.Kako da se otkrije na vreme,jer kad se otkrije uvek skoro bude kasno?Verovatno imam rizik da se nasledi rak,pa vas pitam sve to u ranoj fazi kako da se otkrije,da li treba neke snimke da radim kao preventivno?Inace imam 31g,i pusac sam oko 16g.Hvala vam unapred


Postovani,molim vas za pomoc.U junu mesecu mi je radjen ct pluca,jer sam izgubila bebu sa dijagnozom hidat.mola,pa da se vidi da li je sve u redu.Nadjen je samo kalcifikovani nodus.Medjutim,ja nakon toga pocinjem da kasljem,suvi kasalj.retko kad izbacim malo sekreta.Osecam bol ispod rebara,vise sa desne strane, kao i bol na ledjima izmedju rebara,probadanje,bol pri uzdahu, kad sam snimala gornji abdomen i kad su mi rekli da uzdahnem i zadrzim vazduh jako me je zabolelo.da li ej moguce da je upala plucne maramice ili neka bolest pluca?Kada pomeram ramena gore-dole,cuje se skripa i kad se okrecem levo-desno.


Postovani, nisam neki pusac,povremeno zapalim cigaretu...Primetio sam da u periodu kada pusim osecam neku vrstu pritiska u plucima posebno u desnoj strani.Radio sam pre snimanje pluca i na rengendskom snimku je sve u redu.Zanima me kakav je to problem i da li postoji rizik da se nesto iskomplikuje? Hvala!


Šta je to spazam pluća? Takođe neprestano kašljem i izbacujem belikasti šlajm takođe nepušač sam. I da li stres utiče na spazam pluća?


Poštovani, mojoj prijateljici je biopsijom potvrdjen adenocarcinona bronhogenes G2 infiltrativum IHH TTF1+Er- CK20A želela bih da joj pomognem i moralno je podržim u borbi sa ovom bolešću,jer ima i psihički oboleleu ćerku,što stvara još jedian problem,ali mi želimo da se borimo i izlečimo pa nas obe zanima o kakvoj je vrste reč i kakve su šanse za izlečenje. Unapred zahvalna prijateljica


DA LI JE POSLE LOBEKTOMIJE NESITNOCELIJSKOG KARCINOMA PLUCA OBAVEZNA HEMO ILI ZRACNA TERAPIJA ?


Postovani, imam 22 godine i nepusac sam. Pre par meseci lekar je otkrio da imam alergiju na prasinu i grinje, zbog koje imam problema sa disanjem (tzv. \"kratko disanje\"); preporucili su mi koriscenje spreja \"Avamys\" koji mi je dosta pomogao (radila sam i spirometriju, rezultati su da mi pluca rade 100%, dok je pri utvrdjivanju problema,kada mi je bilo lose, taj kapacitet bio 70%). Medjutim, ja i dalje imam manjih problema pri disanju, tj. 2-3 dana u nedelji mi se javlja to \"kratko disanje\"; ono sto mene zanima je: Da li je to normalno ili treba da me brine? Hvala unapred.


Postovanje, Pre 3 godine zimi sam prelezao jaku prehladu pluca, sniman sam rendgenom posle prelezane prehlade i Dr Mi je rekao da su pluca cista , Od tada redovno kada zahladni iskasljavam sluz (leti je o.k )posebno ujutro posle spavanja i osetim lagani bol u gornjem delu levog plucnog krila Da li trebam ponovo na rendgen ili mi nije dovoljno dobro zaleceno levo plucno krilo ,Inace imam 50 godina i nikad nisam imao neke ozbiljnije bolesti u zivotu Hvala


Koje su mere prevencije i provere za osobe koje nikada nisu koristile duvan u pogledu prevencije tumora pluca? Sta bi bio neki zlatni standard, kao sto je to za dojku na primer mamograf? Zasto se stalno insistira na prestanku pusenja,a nikada ne spominje da 50% zena koje dobiju tumor pluca nikada nisu bile pusaci? Hvala, Marija


Na operaciji mi je uklonjeno plućno krilo. Čime je sada popunjena praznina u kojoj je nekada bilo pluće?
Da li mogu da živim normalno ako mi je uklonjeno jedno plućno krilo?


Koje vrste operacija se primenjuju u lečenju karcinoma pluća?


Gde počinje karcinom pluća?


Ako imam rak pluća, da li to znači da ću nužno i umreti?


Da li je karcinom koji je uhvaćen u ranoj fazi lakše lečiti?


Da li negativan nalaz na rendgenskom snimku grudnog koša znači da nemam karcinom?


Da li visoke doze antioksidanata (npr. vitamin E), za koje sam čuo da imaju snažno antikancersko dejstvo, mogu da spreče nastanak raka pluća?


Da li se svi karcinomi pluća leče na isti način?


hacked by pentasec

hacked by pentasec

hacked by pentasec

hacked by pentasec

hacked by pentasec

hacked by pentasec

hacked by pentasec

hacked by pentasec

hacked by pentasec

hacked by pentasec


Da li postoje tumori pluća koji nisu maligni?


Da li je pušenje marihuane štetno za pluća?


Moj lekar kaže da postoje dve vrste karcinoma pluća. Koje su to vrste?


Moj rođak je onkolog koji je uspešno lečio moju sestru i majku od karcinoma dojke, odnosno grlića materice. Moj suprug, međutim, tvrdi da treba da se obratim drugom specijalist zbog karcinoma pluća koji mi je dijagnostikovan. Zar ne leče svi onkolozi ove tumore?


Moj rođak, koji takođe boluje od karcinoma pluća, sasvim drugačije reaguje na terapiju i čini mi se da je bolje podnosi od mene. Zašto je to tako, ako se lečimo po istom protokolu?


Da li nepušači oboljevaju od karcinoma pluća?


Kako se leči karcinom pluća?


Da li način ishrane na neki način utiče na rizik od karcinoma pluća?


Da li je moguće otkriti karcinom pluća u ranoj fazi razvoja i na koji način?


Ima još pitanja u vezi sa karcinomom pluća. Kome mogu da se obratim?

 


Dijagnostikovan mi je nesitnoćelijski karcinom pluća i započeo sam hemioterapiju. Moja tetka je imala karcinom pluća pre nekoliko godina, i sećam se da je ona bila podvrgnuta radioterapiji ubrzo po početku hemioterapije. Ta procedura zvala se PCI. Da li je i meni potrebna PCI?


Koji su najčešći simptomi i znaci karcinoma pluća?


Kako sprečiti nastanak karcinoma pluća?


Koji ljudi su pod povećanim rizikom od oboljevanja od karcinoma pluća? 


Koji su simptomi karcinoma pluća?


Šta uzrokuje karcinom pluća?


Pušač sam već 25 godina, ali nemam karcinom pluća. Da li bih trebao da se podvrgavamredovnim godišnjim pregledima pluća? 


Pročitao sam negde da se uzimanjem velikih doza vitamina može poboljšati terapijskiefekat kod karcinoma pluća. Da li treba da počnem da uzimam ove vitamine?


Lekar mi je rekao da je moj karcinom u stadijumu IIIa. Šta zapravo znače ovi stadijumi?


Koliko su precizne lekarske prognoze, kada je u pitanju ishod karcinoma pluća?


Lekar mi je preporučio operaciju uklanjanja tumora iz pluća. Zbog čega mi preporučujehemioterapiju i zračenje pre operacije?


Doktor mi je savetovao hemioterapiju. Čuo sam da je ovaj vid lečenja povezan sa mnogim neželjenim  događajima i radije bih se podvrgao zračenju. Zašto  zračenje nije predloženo kao opcija?


Započeo sam hemioterapiju karcinoma pluća. Koliko dugo ću biti na ovom lečenju?


Saopšteno mi je da imam karcinom pluća, a lekar mi je rekao da je on "neoperabilan". Da lito znači da je moje stanje beznadežno i da ću jednostavno - umreti?


Dijagnostikovan mi je karcinom pluća, i to je potvrđeno biopsijom. Da li treba da tražim drugo mišljenje?

Prestanak pušenja i srce kod starijih osoba

Starije osobe koje prestanu da puše smanjuju rizik od smrti usled srčane bolesti mnogo brže nego što se prethodno mislilo, naročito ako su pušili malo do umereno,...

,Alternativni’ duvanski proizvodi sve popularniji među mladima, pokazuje istraživanje CDC-a

Procenat učenika viših razreda osnovne škole i srednjoškolaca koji koriste takozvane alternativne duvanske proizvode je u porastu, iako stopa upotrebe duvana ostaje...

Šta treba da znate o elektronskim cigaretama?

Sa padom potrošnje ,,običnih’’ cigareta, elektronske cigarete postaju sve popularnije. Nedavno je Centar za kontrolu i prevenciju bolesti objavio da se up...

I e-cigarete nose rizik

Kod ljudi koji puše e-cigarete primećeno je da dolazi do smanjenja plućne funkcije i drugih simptoma, nezavisno da li je osoba pre toga pušila obične cigarete, ka...

PORAST TELESNE TEŽINE NAKON PRESTANKA PUŠENJA POVEZAN ZA ZAVISNOŠĆU OD NIKOTINA, NIVOA LIPIDA SERUMA
NA OSNOVU NOVIH OTKRIĆA U JUŽNOJ AFRICI, ISTRAŽIVAČI TRAŽE DA SE U SMRTOVNICAMA OZNAČAVA DA LI JE OSOBA BILA PUŠAČ
ISTRAŽIVAČI OTKRILI 2 NOVE METODE ZA UTVRĐIVANJE STATUSA ALK
POLITIKA KONTROLE DUVANA SPREČAVA LJUDE DA PUŠE I ČUVA ŽIVOTE
MAGNETNA REZONANCA OTKRIVA RANO DEJSTVO HEMOTERAPIJE NA SRCE KOD DECE
PASIVNO PUŠENJE JE ŠTETNIJE ZA TINEJDŽERKE NEGO ZA TINEJDŽERE
NOVI, PRECIZNIJI NAČIN DIJAGNOSTIKOVANJA TUMORA KARCINOMA PLUĆA
FDA analiza upozorenja na cigaretama ,,neadekvatna’’

Kanadski istraživači tvrde da slike i upozorenja na paklicama cigareta smanjuju pušenje, što pokazuje da je Agencija za hranu i lekove (FDA) potcenila njihov značaj. Izreka da slika vredi više od hiljadu reči m...

Nov način za stvaranje zavisnosti od pušenja među adolescentima: elektronske cigarete

Elektronske cigarete su svuda promovisane kao način da se prestane sa pušenjem tradicionalnih cigareta. Sada, u prvoj studiji te vrste, istraživači Univerziteta Kalifornije u San Francisku kažu da su u vreme njiho...

Ljudske matične ćelije pretvorene u funkcionalne ćelije pluća

Naučnici su po prvi put uspeli da transformišu ljudske matične ćelije u funkcionalne ćelije pluća i disajnih puteva. Ovaj uspeh istraživača iz Zdravstvenog centra Kolumbija univerziteta (CUMC) ima veliki potenc...