Zašto kašljemo

Zašto kašljemo

Kašalj je zaštitni fiziološki mehanizam pomoću koga telo odstranjuje strana tela i sluz iz pluća i gornjih disajnih puteva ili njime reaguje na iritaciju disajnih puteva. Kašalj je simptom, ne i oboljenje, i njegov značaj se procenjuje isključivo u korelaciji sa drugim simptomima. Kašalj je najčešći simptom oboljenja respiratornog sistema. Kod tumora pluća, nažalost, kašalj je često jedini simptom.

Akutan (naglo nastao, kratkotrajan) kašalj najčešće je posledica virusnih ili bakterijskih zapaljenja disajnih puteva, ili udisanja stranog tela.

 Hroničan kašalj je prisutan duže od 3 nedelje i zahteva detaljno ispitivanje.

 

Produktivni kašalj

Produktivni kašalj podrazumeva iskašljavanje tzv. sputuma koji je nastao slivanjem sekreta iz gornjih disajnih puteva (nos, paranazalni sinusi, ždrelo) ili pak vodi poreklo iz pluća. Produktivni kašalj najčešće ne treba lečiti, jer on olakšava odstranjivanje sluzi i nečistoća iz disajnih puteva. Najčešći uzroci produktivnog kašlja su:

* Virusna oboljenja. Kašalj je uobičajena pojava kod prehlade i gripa i obično nastaje zbog slivanja sekreta iz gornjih disajnih puteva,

* Infekcije. Infektivna oboljenja pluća i disajnih puteva mogu uzrokovati produktivni kašalj. To su obično pneumonija ("zapaljenje" pluća), bronhitis, sinuzitis, tuberkuloza.

* Hronične plućne bolesti. Produktivni kašalj može biti znak pogoršanja oboljenja iz grupe hroničnih opstruktivnih bolesti pluća (HOBP).

* Refluks želudačne kiselina. Gastroezofagealna refluksna bolest (GERB), kod koje se kiseli želudačni sadržaj vraća u jednjak, takođe može biti jedan od uzroka produktivnog kašlja.

* Pušenje duvana. Produktivni kašalj kod pušača obično je znak oštećenja pluća ili iritacije grla i jednjaka.

 

Neproduktivni (suvi) kašalj

Neproduktivni kašalj ne proizvodi sputum. Suvi kašalj karakterističan je za kasnije faze infekcija gornjih disajnih puteva ili nastaje kao posledica iritacije. Mnogobrojni su uzroci suvog kašlja:

 * Virusna oboljenja. Suvi kašalj je često najuporniji simptom virusnih infekcija disajnih puteva, koji se zadržava i u periodu rekonvalescencije.

* Bronhospazam. Suvi kašalj, naročito ako se javlja noću, može da prati sužavanje (spazam) disajnih puteva usled iritacije.

* Alergije. Kašalj i učestalo kijanje su čest simptom alergijskog rinitisa.

* Lekovi. Neki medikamenti, kao što su ACE inhibitori koji se koriste za regulaciju povišenog krvnog pritiska, mogu da uzrokuju pojavu suvog kašlja.

* Ekspozicija prašini, isparenjima i hemikalijama.

* Astma. Hronični suvi kašalj može biti znak blagog oblika astme.

* Opstrukcija disajnih puteva stranim telom ili tumorom.

 Ukoliko kašljete duže od mesec dana, obratite se lekaru: mo\da Vam organizam signalizira da je u pitanju nešto ozbiljnije, pa je neophodno otkriti pravi uzrok i otkloniti ga.

 

Da li ste znali?

* Tokom kašlja, vazduh se iz pluća izbacuje brzinom većom od 130 km na čas, dok ova brzina pri kijanju dostiže i 170 km/h.

 CDC/JS, 2008.

webMD, 2011.

 
 
Pušenje može da utiče na prag bola

Pušači i bivši pušači su osetljiviji na bol od nepušača, zaključak je studije sprovedene u norveškom gradu Tromsu i predstavljene na Kongresu Evropske federaci...

Studija pokazuje da je oštećenje pluća još jedan od štetnih efekata arsenika

Nova studija pokazuje da izloženost malim do umerenim količinama arsenika u pijaćoj vodi može da ošteti funkciju pluća. Doza od oko 120 milijarditih delova arseni...

Panel savetuje godišnji skrining pluća za aktivne i bivše pušače

Po prvi put postoje dokazi da skrining može da spase pušače od smrti usled karcinoma pluća. Američka služba za usluge prevencije (USPSTF), državni panel eksper...

Čak i pušači koji izgledaju zdravo imaju rano oštećenje ćelija koje uništava neophodan genetski program

Pušači kojima doktor kaže da su zdravi mogu da poveruju da cigarete nisu oštetile njihova pluća. Međutim, istraživači sa Vejl Kornel medicinskog koledža ustano...

 
Kompjuterska tomografija može da bude suviše dobra za otkrivanje problema sa plućima, kaže studija

Kompjuterska tomografija predstavlja veoma dobar način da se pronađu pulmonarne embolije – iznenadne blokade plućne arterije koji mogu biti fatalni ako se odmah ne leče. Međutim, nova analiza govori da je ov...

Prestanak pušenja povezan sa smanjenim postoperativnim komplikacijama kod teških operacija

Prestanak pušenja najmanje godinu dana pre teške operacije eliminiše povećan rizik od postoperativnog mortaliteta i smanjuje rizik od arterijskih i respiratornih komplikacija koje su prisutne kod aktivnih pušača,...

Rezultati neurohirurških intervencija kod pušača

Uticaj dugotrajnog pušenja cigareta na morbiditet i smrtnost odavno je poznat. Pušenje u danima i nedeljama pre operacije može da dovode do morbiditeta i komplikacija kod mnogih hirurških pocedura. Istraživači s...

PUŠAČI UMIRU DESET GODINA RANIJE OD NEPUŠAČA
IZLAGANJE DUVANSKOM DIMU STVARA VEĆI RIZIK OD OZBILJNE INFEKCIJE KOD MALE DECE SA PORODIČNOM ISTORIJOM ALERGIJA
PUŠENJE POVEĆAVA RIZIK OD BOLESTI PLUĆA KOD REUMATOIDNOG ARTRISTISA
STIMULISANJE MOZGA SMANJUJE ŽELJU ZA CIGARETOM
PUŠAČI KOJI MALO PUŠE IMAJU KORISTI OD LEKOVA KOJI ZAMENJUJU NIKOTIN
ŠETNJA OD 20 MINUTA DNEVNO MOŽE DA POMOGNE TINEJDŽERIMA DA PRESTANU DA PUŠE
PUŠENJE MOŽE NEGATIVNO DA UTIČE NA FUNKCIJU BUBREGA KOD ADOLESCENATA